Jaarcijfers van Intel tekenend voor de hele ICT sector

Iedereen is het er over eens, de Q4 en jaarcijfers van Intel zijn teleurstellend. Een van de bekendste en grootste chipsmakers ter wereld zag de jaaromzet met 16 procent dalen en het laatste kwartaal was dat zelfs 28 procent. Die daling komt nadrukkelijk niet omdat de concurrenten het zoveel beter doen.

Lagere omzet

intel.web.864.486Lagere omzetten in de IT sector is een trend die niet langer te ontkennen valt. Of het nu gaat om chips of om harde schijven, alle spelers zien de business flink tegenvallen. Intel is hierbij een zeer interessante partij om te volgen en wel om deze twee redenen. Ten eerste is het jarenlang de onbestreden nummer 1 geweest. Tweede reden is de breedte van het portfolio.

Portfolio

Wat betreft dat portfolio heeft Intel de laatste jaren stappen gezet om dat te verkleinen. Het bedrijf produceert niet langer SSD’s voor bepaalde “niche” toepassingen. Dat deel van de business is vanaf 2018 naar Micron afgestoten. SK Hynix heeft in 2020 de NAND productielijnen van Intel overgenomen, die de eindproducten nu voorziet van het label Solidigm. Afgelopen week heeft Intel aangegeven ook de een streep te halen door de switching business. Dat is een belangrijk signaal, omdat met dit soort producten altijd goede marges mogelijk waren. Intel wees ook graag op dat deel van de business. Voor de huidige en nxt gen switches gaat dat verhaal niet langer op.

Het is makkelijk de slechte Intel cijfers te zien als bewijs voor de kracht van AMD en andere concurrenten. Die verklaring is te simpel. Ja, Intel verliest als het gaat om CPU’s voor servers gewone computers marktaandeel aan AMD. De cijfers van AMD komen later deze week en iedereen zit daar op te wachten omdat het CPU verhaal te kunnen verifiëren.

Signaal?

Daarbij wordt het signaal dat het bedrijf eerst afgaf met NAND plus complete SSD’s en nu met switches genegeerd. Inmiddels weten we dat vraag en aanbod voor flashstorage totaal uit balans zijn. Wat dat betreft heeft Intel op tijd het schip verlaten. Maar hoe zit het bij switches? Moeten we de stap van Intel zien als een signaal dat het ook daar de problemen voor de hele sector gaan toenemen?  Als uit de jaarcijfers van Chipzilla ook nog eens blijkt dat de marge met 10 procentpunten is gedaald dat met er echt iets aan de hand zijn met de hele ICT sector.

Mobiele versie afsluiten