ITchannelPRO wijst op mogelijkheid aangifte te doen van ransomware

bedoeld voor burgers, indirect ook handig voor ondernemers

Het is sinds kort mogelijk van overlast door ransomware aangifte te doen bij de politie. Hoewel de website nadrukkelijk meldt dat alleen burgers dit kunnen is het indirect ook goed nieuws voor ondernemers.

politie-400Dat de Nederlandse politie het aangiftebeleid hierop heeft aangepast is begrijpelijk. Ransomware is in alle opzichten een vorm van criminaliteit. Daders in kaart brengen en wie weet kunnen oppakken en berechten hoort deel van de politiewerkzaamheden te zijn. Dat daders in een ver buitenland zitten is een detail, maar het wordt niet meer gezien als een argument om deze criminele overlast te negeren.

Burgers kunnen nu dus online aangifte doen van een ransomware aanval die schade heeft veroorzaakt. Het is makkelijk daar de grap over te maken dat die burger dan nog wel toegang tot het internet moet hebben. Toegang is nodig voor de aangifte, maar ook voor het raadplegen van het stappenplan en de checklist.

Ook handig voor ondernemers

Die laatste is net als de rest van deze specifieke dienstverlening bedoeld voor burgers, maar voor ondernemers, ja zelfs IT dienstverleners, is het ook een erg handig document. ITchannelPRO laat daarom de kritische opmerkingen verder achterwege en wijst op deze url en adviseert iedereen de pdf eens rustig door te nemen en daarna op te slaan op een veilige plek.

Hopelijk heb je de checklist nooit zelf nodig, maar wie weet. Wie weet kun je het document printen voor een klant of collega die acuut in de problemen zit door ransomware. Alleen al daarom is het handig de url te bookmarken en het document op te slaan. Ransomware bestrijden valt en staat immers ook met kennisdeling en elkaar helpen.

Mobiele versie afsluiten