ITchannelPRO: samen sterk voor circulaire IT

recycling - circulairITchannelPRO volgt de ontwikkelingen over circulaire IT op de voet. De afgelopen jaren is die markt fors gegroeid. Toch blijft het een onderwerp dat nog te weinig in de schijnwerpers staat. Hier gaan we met ITchannelPRO verandering in brengen.

De belangstelling van het team van ITchannelPRO voor circulaire IT bestaat al meerdere jaren. De eerste rondetafelgesprekken en individuele interviews vonden vier jaar geleden plaats. Sindsdien is de markt in kaart gebracht en bijgehouden. Dat hierdoor een van de meest actuele en complete databases is ontstaan zal dan ook niet verbazen.

Meer vraag, aanbod en goede marges

We zien dat de zakelijke markt steeds makkelijker vraagt om gebruikte hard- en software. De aanvankelijke koudwatervrees over kwaliteit en ondersteuning is aanzienlijk kleiner geworden. Meer vraag is goed voor het kanaal. Zowel distributeurs, fabrikanten zelf, als natuurlijk de resellers, zien het als een uitgelezen kans meer te verkopen en dat tegen zeer interessante marges. Dat laatste, die marges, is een punt waar vraag en aanbod van profiteren. De lagere verkoopprijs maakt het mogelijk klanten makkelijker vast te houden. Die klanten kiezen voor refurbished of pre-owned omdat de kwaliteit buiten kijf staat en de druk op de budgetten groot is.

Regels uit Brussel

De lagere kosten en interessante marges zijn nu nog de belangrijkste aanjagers voor circulaire IT Op de achtergrond, maar niet minder belangrijk, is dat vanuit Brussel de druk toeneemt. Zowel producten, de handel als (eind-)gebruikers merken dat de afvalstroom moet worden omgebogen. In de eindgebruikersmarkt geldt de verplichte inname van gebruikt wit- en bruingoed. Kleine IT-elektronica is daar nog van vrijgesteld, maar dat zal niet lang meer duren. Uiteindelijk zal die regelgeving ook gaan gelden voor zakelijke IT. De markt is hierop aan het voorsorteren. Door zelf programma’s voor inruil en hergebruik te lanceren zijn fabrikanten, distributeurs en resellers nu al in staat de afvalstroom te reduceren en de verspilling van grondstoffen in te tomen.

Pre-owned en refurbished meer mainstream

De pandemie heeft de productie van nieuwe hardware onderbroken. Het logistieke proces raakte compleet ontregeld. De verplichting tot thuiswerken heeft geleid tot een onvoorzien grote vraag naar hardware en software. Bij gebrek aan nieuw en vanwege het ontbreken van voldoende budget is de omzet van circulaire IT enorm toegenomen. Die extra omzet is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is dat in Nederland en elders het kopen en gebruiken van pre-owned en refurbished in een klap heel normaal is geworden. Circulaire IT heeft zijn waarde en nut aangetoond. Het verdient ook daarom nu structureel meer aandacht. ITchannelPRO is het B2B kennis- en communicatieplatform voor circulaire IT.

 

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 1

Mobiele versie afsluiten