IoT adoptie door het bedrijfsleven

Nederland achteraan in het peloton

Een persbericht over de het gebruik van IoT in het bedrijfsleven heeft hier nog weinig de aandacht getrokken. Mogelijk onterecht, helemaal als naar de positie van Nederland wordt gekeken. Ons land scoort namelijk onder het EU gemiddelde.

EU cijfers

IoTDe bron van het persbericht is het Duitse statistiek bureau. Dat maakt zelf gebruik van data die onder andere van Eurostat komt. Dat is een bron die de data uit de lidstaten zelf verzameld. Met andere woorden de genoemde cijfers komen uit de landen zelf, dus zullen wel kloppen.

Het statistiek bureau meldt dat gemiddeld 29% van de bedrijven in de EU gebruik maken van een of meer IoT toepassingen. Duitsland doet met het 36% beter dan het gemiddelde . Koplopers zijn Oostenrijk, Slowakije en Finland/Zweden met scoren van 40% en hoger.

Slechte score Nederland

IoT in de EU 2021Nederland zit ver achter in het peloton. Iets meer dan 20% van de bedrijven hier doet iets met IoT. Dat is bijzonder, want voor alles dat met internet te maken heeft scoort dit lang in de regel behoorlijk veel beter. Het ontbreken van de infrastructuur zal het niet zijn. De kans dat er hier te weinig aanbod is lijkt ook gering. Wat is er dan wel aan de hand?

Het antwoord is niet bekend. ITchannelPRO weet wel dat het onderwerp IoT hier amper leeft. Het aantal distributeurs en resellers dat vorig jaar aangaf op dit terrein zeer succesvol te zijn was beperkt. Dat in de EU landen verschillende definities in omloop zijn voor IoT kan een rol spelen, maar dat wordt door Eurostat gecontroleerd.

Een andere mogelijke oorzaak, dat IoT vooral betrekking heeft op processen in de maakindustrie, gaat ook niet op. Het persbericht noemt namelijk ook rookmelders en camera systemen. Beiden zijn toch echt wel in Nederland in gebruik.

Hier is dus iets vreemds aan de hand. Waarom is er in Nederland zo’n lage adoptie van IoT door het bedrijfsleven? De redactie hoort het graag!

Mobiele versie afsluiten