Het is mogelijk niet meer algemeen bekend, maar de oorsprong van wifi ligt in Nederland. Bij NCR Corporation en AT&T in Nieuwegein is in 1991 het idee ontwikkeld voor IEEE 802.11. De publieke 2,4 GHz ISM-band was beschikbaar voor algemeen gebruik en werd direct ingezet. Inmiddels is het een wereldstandaard en speelt telecom-gigant Huawei een voortrekkersrol bij de ontwikkeling. Reden om eens dieper op deze materie in te gaan en specialisten Sebastiaan Smit en Dennis Tossijn aan het woord te laten.
Draadloze netwerken
Huawei is van huis uit gespecialiseerd in draadloze netwerken. Algemeen worden ze erkend als marktleider bij de mobiele netwerken (zoals 5G) en ook bij de ontwikkeling van wifi vertolken ze een leidende rol. We spreken met Sebastiaan Smit, director Sales Local Government-Education-Healthcare & Commercial Markets, en Dennis Tossijn, director Solution Sales van de Huawei Enterprise Business Group.
“Wifi is voor Huawei heel belangrijk en zeker bij de standaardisatie zijn we één van de belangrijkste spelers binnen IEEE”, begint Dennis. “Enkele Huawei-medewerkers vormen een belangrijke kern bij de standaardisatie. Zo werkt Osama Aboul-Magd op de universiteit van Toronto en is hij voorzitter van de werkgroep IEEE 802.11ac (Wi-Fi 5) en IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6). Edward Au is als editor voor de Wi-Fi 7-activiteiten actief in IEEE Technical Activities Board. En de Engelsman Stephen McCann is vicevoorzitter inzake IEEE 802.11. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Huawei als een van de eersten Wi-Fi-7-producten heeft gecertificeerd.”
De geografische herkomst van deze engineers laat ook zien dat Huawei niet langer moet worden gezien als uitsluitend een Chinees bedrijf. Het is een globale speler met R&D op tal van plaatsen, overal ter wereld. Nu al komt meer dan 50% van de activiteiten van buiten China. In Europa is Huawei een van de grootste producenten van patenten die de European Patent Office (EPO) inschrijft. Sebastiaan vult aan: “De wortels van Huawei liggen zeker in China en in het bijzonder Shenzhen waar het hoofdkantoor staat. Shenzhen is een van de technologische hotspots voor de ontwikkeling en showcases van nieuwe technologieën, maar we zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldspeler die, behoudens in Noord-Amerika, eigenlijk overal regionale activiteiten heeft. Dus we kunnen ons met recht een multinationale onderneming noemen.”
Waarom Wi-Fi 7?
Dennis heeft veel te delen over Wi-Fi 7. Hij ziet genoeg nieuwe mogelijkheden voor het product. “Wi-Fi 7 is ook bekend als IEEE 802.11be Extremely High Throughput (EHT). De afronding van de standaard vindt op dit moment plaats en de eerste Wi-Fi 7-producten van Huawei zijn medio april officieel goedgekeurd en gecertificeerd door de Wi-Fi Alliance. Wij hebben onder andere bij de TU Aken een opstelling geleverd die daar als proeftuin voor ons functioneert. Voor de Enterprise-markt hebben we al een complete lijn met AirEngine Wi-Fi 7 access points.”
Binnen Europa is voor Wi-Fi 7 maximaal 480 MHz aan spectrum op de 6 GHz-band beschikbaar. Hierbinnen wordt 320 MHz (16 x 20 MHz) aan maximale kanaalbreedte ondersteund. Dat is het dubbele van Wi-Fi 6E (160 MHz). Maar de focus is duidelijk lage latency. Wi-Fi 7 introduceert bovendien een aantal revolutionaire functies zoals Multi-Link Operation en Multi-Resource Units (MRU).
“Wij zien nu al tal van toepassingen waar AGV’s (Automatic Guided Vehicles) via Wi-Fi 7 worden aangestuurd ”, aldus Sebastiaan. “Deze autonome voertuigen in magazijnen hebben belang bij een lage latency. Ook VR/AR en gaming gaan volop gebruik maken van de lage latency en als de MetaVerse realiteit wordt, zal je ook zien dat de hoge bandbreedte een toepassing krijgt.”
Bekabeling
Naast Wi-Fi 7 access points is ook de bekabeling een aandachtspunt. De huidige vaste bekabeling met een capaciteit van 1 Gbps is feitelijk te krap. Dennis: “Je moet minimaal richting 2,5 Gbps gaan. Gelukkig zijn onze Multi-GE LAN-switches hier helemaal op voorbereid en kunnen ze met alle gangbare CAT-kabels door elkaar werken. Bestaande kabelinfrastructuur behoudt dan zo lang mogelijk zijn waarde en pas als je over de snelheidsgrens heen moet, is nieuwe bekabeling noodzakelijk.”
“De Multi-GE/GE hybrid downlink poorten op onze switches bieden 10/100/1000/2500 Mbps auto-sensing functionaliteit waardoor we ook oude devices (STAs) met bijvoorbeeld 10 Mbps of 100 Mbps kunnen blijven ondersteunen. De momenteel nog veel gebruikte Cat5E bekabeling kan tot 2.5 Gbps”, besluit Sebastiaan. “Bij Huawei zijn we er helemaal klaar voor en kunnen we klanten die behoefte hebben aan Wi-Fi 7 nu al helpen aan passende oplossingen.”
(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2024 02)