De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is een toezichthouder die niet bij iedereen in het kanaal even bekend is. Reden voor een interview met Inspecteur-generaal Angeline van Dijk over de telecom- en IT-gerelateerde werkzaamheden. Het gesprek wordt afgerond met geruststellende woorden over NIS-2.
Sinds begin dit jaar is de toezichthouder RDI actief, dat is een nieuwe naam voor de dienst die voorheen Agentschap Telecom heette. Angeline: “Agentschap Telecom dekte de lading niet meer. Telecom is natuurlijk nog steeds belangrijk, maar het belang van IT is enorm toegenomen. Dan moet je als organisatie nadenken over de waarde die je aan die ontwikkelingen kan toevoegen vanuit toezicht en uitvoering. Dat is een transitie van de organisatie, en mijn rol is daar de komende jaren vorm aan geven.”
Belang voor de samenleving
Lezers van ITchannelPRO weten als geen ander dat telecom en IT het afgelopen decennium onmisbaar zijn geworden voor de samenleving. Minder bekend is dat die twee in diezelfde periode voor 20 tot 30 procent hebben bijgedragen aan de groei van de Nederlandse economie. Het is daarom logisch dat er eisen worden gesteld aan de kwaliteit en beschikbaarheid van de IT-infrastructuur.
Contact met fabrikanten en leveranciers
Goed functionerende IT en telecom betekent dat burgers en bedrijven veilig verbonden zijn, en dat processen ongestoord doorgaan. De RDI houdt daar toezicht op, en kijkt daarvoor primair naar de aanbodzijde van markt. “Niet alle consumenten kennen ons, maar ze hebben direct of indirect wel met ons te maken. Indirect omdat ze door onze contacten met fabrikanten, importeurs en verkopers profiteren van veilige en betere producten en diensten”, legt Angeline uit.
Ze gaat vervolgens dieper in op het werk van de RDI op dit terrein. “We hebben veelvuldig en intensief contact met zowel fabrikanten als leveranciers. In het eigen RDI lab, daarmee zijn we uniek in de EU, testen we samen met de aanbodzijde nieuwe producten die aan een infrastructuur kunnen worden gekoppeld. We controleren zo niet alleen of die producten en diensten aan de huidige regels voldoen. In een testlab kun je ook kijken wat de impact van toekomstige regelgeving op bestaande producten gaat worden, denk aan de Cyber Resilience Act.”
Vijf focusgebieden
Voor de komende periode heeft de RDI vijf focusgebieden: de energietransitie, digitaal veilige apparatuur, AI, 5G plus 6G, en alles op het gebied van cyber. Wat deze thema’s verbindt, is dat ze allemaal afhankelijk zijn van een goede en toekomstgerichte infrastructuur die continu beschikbaar is. Angeline wijst verder op de ontwikkelingen bij telecom. Steeds meer van die infrastructuur is gebaseerd op software. 5G is daar het begin van, bij 6G zal dat nog meer het geval zijn. “We staan daar aan het begin van een technologische koerswijziging. In Nederland hebben we ervoor gekozen via het PPS-model stakeholders bijeen te brengen voor onderzoek, kennisdeling en het benoemen van concrete businesskansen. Dit moet ertoe leiden dat we onze internationale positie zeker stellen.”
Gesprekspartner
Hiermee benoemt Angeline een rol van de RDI die voor de buitenwacht minder bekend is. De dienst is nadrukkelijk een gesprekspartner die samenwerkt met marktpartijen. “Ons relatiemanagement wordt hoog gewaardeerd. We geven advies en agenderen thema’s. In de regel zitten we vanaf de voorkant van ontwikkelingen aan tafel met partijen. Alleen zo kun je van elkaar weten waar je staat, wat de hordes zijn en hoe je elkaar kunt helpen die te overwinnen. Zo geven we ook invulling aan de vijf focusgebieden die ik al eerder noemde. Het is key om op een prettige manier samen te werken, omdat we als toezichthouder moeten worden vertrouwd. Partijen zetten anders geen meldingen door, en die input is nodig om gezamenlijk tot oplossingen te komen.”
NIS-2
Aan het einde van het interview wordt Angeline gevraagd naar haar boodschap voor het kanaal als het gaat over NIS-2. Dat is voor veel ondernemers toch de grote donkere cyberwolk die dichterbij komt, en RDI gaat daar toezicht houden. “Ik kan de lezers van ITchannelPRO geruststellen. NIS-2 betekent vooral het gelijktrekken van regels en wetten die per land en sector verschilden. We hebben presentaties over het onderwerp, en inspecteurs die met goede lezingen de bedrijven kunnen uitleggen wat NIS-2 betekent. De RDI is een moderne toezichthouder, die voortdurend in verbinding is met verschillende sectoren. Het gesprek aangaan over NIS-2 is daar een goed voorbeeld van, maar dat geldt ook voor de andere thema’s van de focusgebieden.”
Meer weten over de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur? Bel 088 041 60 00, of mail naar info@rdi.nl
(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 03)