De uitvoeringswet zorgt er voor dat de Europese Dataverordening opgenomen wordt in het Nederlands recht. De wet wijst aan wie in Nederland toezicht houdt op de Dataverordening en wat de sancties en de rechtsgang zullen zijn. De belangrijkste doelen uit de Dataverordening zijn om gebruikers van producten controle te geven over de data uit die producten en concurrentie in de cloudmarkt te vergroten.
Het Ministerie van EZK schrijft verder dat “De Data Act gaat ervoor zorgen dat je in de gehele EU bijvoorbeeld grip op je eigen gegevens houdt zodat je deze gegevens op de door jou gewenste manier kan gebruiken. Zo komen er regels in de EU over wie er toegang heeft tot en gebruik mag maken van data uit slimme apparaten. Hierdoor krijgen consumenten en bedrijven meer zeggenschap. Ook kunnen ze makkelijker overstappen tussen clouddiensten en diensten van verschillende cloudaanbieders met elkaar verbinden. Voor deze beide belangrijke onderdelen van de Data Act heeft Nederland zich tijdens de onderhandelingen ingezet. “
De voorwaarden die gesteld gaan worden aan overstappen tussen cloudpartijen zijn zeer belangrijk. Je hoeft alleen maar te kijken naar de bewegingen die Google en AWS “vrijwillig” maken om de “overstapdrempels” te verlagen. Dat is naast marketing een poging om regulering door deze wet in de EU te voorkomen.
De uitvoeringswet gaat echter over nog meer punten. Aanbieders van IoT krijgen hier veel mee te maken . Voor elk onderdeel van de wet vraagt Den Haag stakeholders nu te reageren. Daarvoor is er de Internetconsultatie. De online beschikbare informatie is goed geordend. Het kan ook dienen om de eigen kennis over dit onderwerp te vergroten zonder daarbij overladen te worden met commerciële boodschappen.