Ondanks de grote dekking door de netwerken van de twee landelijke enduser aanbieders is er in Nederland ook vraag naar alternatieven, zoals internet via de schotel. Starlink gaat dat laatste soort dienstverlening ook in deze regio aanbieden. De kans dat het bedrijf echte concurrentie voor het duopolie wordt lijkt echter minimaal.
Breedband cijfers en buitengebieden
Die cijfers zijn echter sinds het begin bewust geflatteerd. Om meerdere redenen hebben de aanbieders van de infrastructuur de cijfers voor zakelijk gebruik en aanbod verschillend toegepast. Het gevolg daarvan is dat de definitie voor de beschikbaarheid van bekabelde breedband tot verschillende cijfers kan leiden. De komst van glasvezel heeft daar vooralsnog weinig verandering in aangebracht.
Naast de al jaren bekende “buitengebieden” zijn met enige regelmaat ook de meer zakelijke aansluitingen buiten scope gehouden. In beide gevallen was daar de businesscase voor de aanbieders niet renderend te krijgen. Dat zijn dan ook de gebieden in Nederland waar het meest gebruik wordt gemaakt van internet via de schotel.
Starlink & Co
Die groep gebruikers is – gerekend naar het aantal huishoudens en bedrijfsadressen – gering. Met de komst van Starlink en concurrenten zou dat in principe kunnen veranderen. Dit soort aanbieders van internet via de schotel beweert namelijk echte (vaste) breedbandsnelheden te kunnen bieden tegen een prijs op of onder dat van vast internet.
De eerste ervaringen met Starlink in Amerika wijzen op een betrouwbare techniek. De snelheid up en down is gelet op de prijs goed. In Engeland is dat zo te zien ook het geval. Er zijn al Nederlanders die staan te trappelen om van dit aanbod gebruik te kunnen maken. Ondernemers en consumenten hopen op die manier eindelijk bevrijd te zijn van de marginale ADSL snelheid of de instabiele verbindingen die onvermijdelijk zijn bij grote afstanden tussen wijkkasten en het modem achter de voordeur. Omdat de abonnementskosten van Starlink (op dit moment) zou het aanbod ook nog een grotere groep kunnen aanspreken.
Onderzoek
Onderzoekers van de Universiteit van Karinthië (Oostenrijk) hebben begin deze zomer hun bevindingen met Starlink gepubliceerd (PDF). De techniek van deze vorm van internet via de schotel is volwassen te noemen. De snelheid is goed en de stabiliteit van de verbinding is dat ook. Voor iedereen die geen andere optie heeft dan lage snelheid vast internet of een dure 4G bundel is dit echt een interessant alternatief.
Tegenvaller
Er is echter een behoorlijke tegenvaller en dat is het stroomverbruik. Een uur internet via de schotel kost gemiddeld 105 Watt. Dat is het tienvoudige van een normaal modem! Uitschieters van 190 Watt zijn ook gemeten. Dat is voor de schotel en router. Omdat stroom de neiging heeft duurder te worden is dit dus een kostenpost die alleen maar gaat toenemen. Om die reden is internet via de schotel over een langere minder interessant. Wie weinig verkeer genereert maar wel een hogere bandbreedte nodig heeft voor piekverkeer is in Nederland waarschijnlijk goedkoper uit met een 4G data simkaart