Intel en T-Mobile zien bescheiden rol voor 5G in enterprises

Dat Intel en T-Mobile US, los van elkaar, de verwachtingen voor 5G in enterprises terugschroeven is buiten Amerika nog amper opgevallen. Toch is het signaal van de twee giganten echt belangrijk. Op een markt waar al langer 5G beschikbaar is moeten de businesscases worden bijgesteld. Daar kunnen Europa en Nederland van leren.

Geen korte termijn doorbraak

Het zijn de woorden van Intel VP Asha Keddy die in Amerika voor enige verrassing in de sector hebben gezorgd. Keddy heeft tijdens de 5GNext summit aangegeven dat 5G vooralsnog een andere rol gaat vervullen in het verkeer. Het idee dat autonomous driving op korte termijn doorbreekt gaat namelijk niet op. Daarmee valt een groot deel van de 5G business voor telco’s, netwerk leveranciers maar ook app makers weg.

Wat voor de automobielsector geldt zou ook opgaan voor andere sectoren. Er is geen killer app en de andere plannen moeten tegen het licht gehouden worden. Een andere reden waarom dat nodig is zou zijn dat de 5G vendoren werken aan oplossingen voor sectoren, zonder over de juiste kennis te beschikken. Het idee dat een min of meer generiek 5G aanbod leidt tot vraag gaat niet op. Men moet reageren op de concrete vraag op sector of enterprise niveau om de markt in beweging te krijgen.

IT architectuur en 5G

John Saw van T-Mobile US deelt de mening van Keddy. Daarbij ziet hij als concrete uitdaging dat bedrijven nog niet zo ver zijn om 5G te integreren in de bestaande IT architectuur. Dat 5G een public en private space kent is goed voor de security. Tegelijk betekent het ook dat die opties begrepen moeten worden en dat ze moeten aansluiten op de bestaande regels.

Bij enterprises betekent dat ook dat alle partijen op een lijn moeten zitten. Iedereen die IT levert moet 5G kunnen integreren met de hardware of software die hij levert. Dat vergt een behoorlijke regie en daar is op dit moment weinig ruimte voor, men heeft immers met de impact van een pandemie te maken.

Daarom zijn er vooralsnog weinig succesverhalen over 5G deployments bij enterprises. De rol van 5G blijft er noodgedwongen bescheiden. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het uitstel geeft partijen de tijd en ruimte tot betere oplossingen te komen.

Mobiele versie afsluiten