Is er een link tussen inflatie en security? Volgens Hacks4pancakes is er absoluut sprake van een hoger risico op incidenten bij een periode met hogere inflatie. Op de toot over dit onderwerp volgde meerdere reacties en die onderschreven allemaal het probleem.
Inflatie is wat haar betreft zo’n probleem. Mensen zien de koopkracht teruglopen en in Amerika komen daardoor veel werknemers in de problemen. De verleiding kan dan groot worden over te gaan tot diefstal van bedrijfsgoederen of data. Wie de verkeerde vrienden heeft kan in de verleiding worden gebracht ergens een USB stick in de steken of ergens een raam open te zetten. Het bedrijf loopt zo schade op, als het gaat om het faciliteren van digitale diefstal kan het lang duren eer het opvalt. Dat maakt de kans groter dat de daders niet meer kunnen worden opgespoord.
Bekend probleem
Wat er allemaal mis kan gaan en wie de zwakke schakels in de keten zijn is al jaren bekend. In onderzoeken over cybersecurity trends wordt de “insiderhtreat” vaak benoemd. Afhankelijk van de sector en het land is dat ook een serieus risico. Je kunt je ogen sluiten en wat Hacks4pancakes beschrijft afdoen als een puur Amerikaans fenomeen. Dat is echter zeer onverstandig.
In Nederland hebben we de afgelopen jaren ook de nodige voorbeelden gehad van dergelijk gedrag. Slechts een fractie haalt de pers of de rechtbank. In Nederland wordt om te beginnen minder snel gedaan dan in Amerika. Maar er speelt nog iets. Nederlandse organisaties willen vaak niet zien dat de bedreigingen ook van binnenuit kunnen komen. Niet de stagiair of de uitzendkracht, maar de medewerker die als zoveel jaar binnen zit kan zomaar van het ene op het andere moment een risico vormen. Gelukkig gaat de inflatie weer wat naar beneden, maar ook in Nederland zijn er veel mensen waarvan de koopkracht niet in orde is en dat moet een addtioneel security aandachtspunt zijn.
Gelijke monniken gelijke kappen
Hoe moet je je als organisatie hiermee omgaan? Daar heeft Hacks4pancakes en met haar nog velen anderen een heldere oplossing voor. Gelijke monniken gelijke kappen. Logging staat voor iedereen aan, los van anciënniteit of functie.