India komt met uitgebreide telecomwet

Lijkt best wel veel op Europese en Nederlandse wetgeving

De regering van India heeft op 18 december het parlement een ontwerp voor de nieuwe telecomwet gestuurd.

india vlagWetgeving is taaie materie. India is een land dat berucht is om de berg van ambtelijke regels. Dat land komt met een nieuwe telecomwet. Het voorstel, dat nog verder moet worden ingevuld, telt nu al 49 pagina’s (PDF). Het is voor een buitenstaander bijna niet te begrijpen, maar er zitten een paar punten in die de moeite van het vermelden waard zijn. De vraag waarom een wet uit India voor lezers in Nederland de moeite waard is zal al snel duidelijk worden in deze opsomming.

Techniek neutraal

We staan er in Nederland amper bij stil, maar “telecom” is best wel een breed begrip. De regering in India komt met een nieuwe wet omdat drie andere wetten hopeloos verouderd zijn. Dat zijn de Indian Telegraph Act (1885), de Wireless Telegraphy Act (1933), de the Telegraph Wires (Act (1950). Wetten van meer dan 100 jaar oud die betrekking hebben op techniek die zelfs in India niet meer bestaat. Die drie wetten zijn ook heel erg vanuit een bepaalde techniek beschreven. Ze zijn op de schop gegaan en vervangen voor een tekst die veel meer techniek-neutraal is.

Dat begrip is kenmerkend voor de manier waarop de meeste wetten in Europa en Den Haag over ICT/IT tot stand komen. Zelfs de meest recente AI-act is dusdanig neutraal dat een nieuwe versie van AI niet betekent dat er op eens heel veel mazen in de wet zijn.

In New Delhi wordt met een wet elk aspect van telecommunicatie behandeld. De wet gaat dus over zowel vaste infra, mobiele communicatie, satellieten, bellen en internet. Maar, en dat is echt belangrijk, diezelfde wet legt ook vast welke eisen er gelden voor hardware.

Import- en handelsverbod

Onder hardware verstaat de wet alles dat nodig is om telecommunicatie en internet verkeer mogelijk te maken. De regering krijgt door de wet de bevoegdheid het importeren en verhandelen te verbieden op basis van het herkomstland of de personen die verhandelen.

Telecom van een aantal Chinese vendoren is waarschijnlijk niet meer welkom. Handelaren die via dropshipping of op een andere manier proberen iets te verhandelen dat niet aan de regels voldoet komen op een zwarte lijst.

Herkenbaar

In deze versie van de nieuwe telecomwet van India komen dus bepalingen voor die we in de EU en Nederland ook al hebben. Dat zijn herkenbare bepalingen die iets zeggen over de nationale veiligheid en de veiligheid van de eindgebruikers. Bij ons is dat via meerdere wetten geregeld, daar is het in een omvangrijke wet gestopt. Zo uniek is het dus niet wat Brussel en Den Haag opschrijven.

Mobiele versie afsluiten