In 2020 zag HP voor het eerst sinds jaren de vraag naar printers toenemen. Voor iedereen was duidelijk dat hier sprake was van een korte opleving. Dat is afgelopen week inderdaad bevestigd door de cijfers van HP. Zeven procent minder omzet en deze keer met directe gevolgen voor het personeel.
Miljoenen thuiswerkplekken moesten in 2020 worden voorzien van een printer of multifunctional. Van die opleving profiteerde alle makers van dit soort machines en natuurlijk partijen die inkt of toner verkopen. Een korte piek die in 2021 al weer begon af te vlakken. Maar tot dan toe ging die daling niet gepaard met zichtbare consequenties.
Daling 7 procent
Dat is nu dus anders. HP maakte recent de Q2 cijfers bekend. Daarin staat dat de omzet van printers in vergelijking met een jaar terug met zeven procent is gedaald. Maar minstens zo belangrijk is dat de omzet van inkt en toner nu ook fors afneemt. Zes procent in vergelijking met een jaar geleden is een serieuze daling.
Als er in 2020 meer printers zijn verkocht en medio 2022 valt de verkoop van inkt tegen dan kan dat drie dingen betekenen. Ofwel veel nieuwe printers staan te verstoffen, ze worden minder gebruikt of alternatieve goedkopere inkt is meer gevraagd.
Afhankelijk van type printer / multifunctional, regio en gebruiker is een combinatie van die drie oorzaken waarschijnlijk. Dat actiever wordt gezocht naar goedkopere inkt is overigens ook alleen al vanwege de inflatie meer dan logisch.
Fabriek sluiten
Voor het eerst neemt HP nu ook andere maatregelen om de tegenvallende ontwikkeling het hoofd te bieden. Personeel in Amerika dat de inktcartridges maakt, heeft volgens een lokale krant, te horen gekregen dat de fabriek twee keer tien dagen wordt gesloten.
Waar HP en de reguliere pers overigens over zwijgen is nog een factor die kan bijdragen tot een lagere vraag naar nieuwe printers. Er zijn indicaties dat het aanbod van gebruikte printers van alle merken en tot maximaal twee jaar oud (dus nog met garantie!) enorm is toegenomen.