Houdt Nokia op te bestaan?

als merk voor smartphones

Met een posting op de eigen website heeft HMD bekend gemaakt tijdens MWC met nieuws te komen over nieuwe producten. Tussen de regels door meldt het ook het uitfaseren van het merk Nokia.

hmd nokia exitNokia en mobiele telefoons. Dat is een ijzersterke combinatie, ook al is de Finse fabrikant al jaren niet meer de producent van toestellen die onder die naam worden verkocht. HMD heeft de rechten op de naam voor een periode gehuurd en zo merk levend gehouden.

Aan dat verhaal komt nu een einde. Zoveel is wel duidelijk uit de korte melding van HMD. Het bedrijf bereidt de lezers voor op het lanceren van toestellen onder de eigen naam. Tegelijk doet het de nodige moeite duidelijk te maken dat support voor Nokia toestellen gewoon doorgaat. Wat nadrukkelijk niet meer wordt genoemd is de lancering van nieuwe Nokia toestellen. Terwijl alle bedrijven dat met het oog op MWC 2024 doen, blijft HMD op dat punt stil.

Voorraden dumpen

De online shop van HMD heeft bij alle Android producten een “kortingsprijs” zien. Het lijkt er dus op dat men zo snel mogelijk van de voorraden af wil om daarna met een schone lei en een ander logo door te gaan.

Helemaal onverwachts komt dit niet. De rechten op de naam waren maar voor een paar jaar gehuurd. Het prijskaartje daarvan was te rechtvaardigen in een markt die groeit. Als een markt echter de laatste jaren structureel is gekrompen dan is het wel de markt voor smartphones. Daarom is dat er nu gebeurt gewoon een logische en bovenal verantwoorde business beslissing.

Patenten en infra

Natuurlijk is het jammer dat de iconische merknaam Nokia niet langer gelinkt kan worden aan Android toestellen. Tegelijk zijn velen die ooit een Nokia bezaten en het merk een warm hart toedragen, zonder dat ze het weten, bijna dagelijks gebruiker van Nokia diensten. Zonder de Nokia patenten en telecom infra zou het mobiele communicatie aanbod en gebruik er heel anders uitzien.

 

Aanvulling: uit naam van HMD wordt inmiddels ontkent dat het merk Nokia verdwijnt. Als dat zo is, dan hebben we te maken met een eerste klas communicatieblunder, want de eerdere meldingen zijn maar op een manier te lezen.

Mobiele versie afsluiten