De persberichten met voorspellingen voor 2023 stromen binnen, berichten die terugblikken op 2022 zijn er veel minder. Volgens de redactie van ITchannelPRO hoort het onderwerp stroomkosten op beide overzichten thuis. Voor een deel van het kanaal was en is er niet eerder zo makkelijk geld te verdienen door de klant te laten besparen.
In kaart brengen
IT consumeert veel stroom. Dat er over de jaren meer zuinige systemen zijn gekomen klopt, maar de realiteit is ook dat er steeds meer IT bijkomt. Per saldo gaat het stroomverbruik dus lang niet zo snel naar beneden. In een groot aantal gevallen is er zelfs sprake van een opgaande lijn.
Daarbij is het over de jaren niet makkelijker geworden het stroomverbruik goed in kaart te brengen. Wie voorheen alle IT in eigen beheer had, kon dat wel heel goed doen. Nu steeds meer IT buiten de deur wordt geplaatst is die rekensom een stuk lastiger. Lang niet alle datacenters en cloudpartijen geven namelijk aan hoeveel stroom er wordt verbruikt.
Het enige dat tegenwoordig redelijk makkelijk in kaart te brengen valt is het verbruik van de kantoormachines. Printers, desktops en laptops dus. Die hangen allemaal aan het stroomnet van een kantoor en aan het begin daarvan zit als het goed is een stroommeter. Zolang de kantoorruimte niet weer op een moderne manier is onderverhuurd of wordt gedeeld met andere bedrijven (“flex officespaces”) moet het dus mogelijk zijn het stroomverbruik bij te houden.
Zelfs wie dat niet nauwkeurig deed heeft dit jaar een goede reden gehad daar werk van de maken. De explosie van de stroomprijzen zorgt voor maandelijkse en eindejaarsafrekeningen die bedrijven in de problemen kunnen brengen. Die klap komt niet alleen omdat de prijzen nu zo hoog zijn. Sinds dit jaar worden de kantoren ook meer gebruikt. De twee jaar daarvoor was het verbruik door de pandemie laag en daarmee ook de rekening van de stroomleverancier.
Reseller
Een reseller van hardware heeft in de regel niets met de stroomnota van zijn klanten te maken. De situatie die nu is ontstaan geeft hem wel een argument om delen van de IT onder de aandacht te brengen. Fabrikanten van flash storage hebben het lagere stroomverbruik van SSD’s altijd al genoemd als een pluspunt. Omdat de prijs van een SSD, uitgedrukt als Euro/GB, echter wezenlijk hoger was dan die van een HDD was dat argument voor de markt minder interessant dan bijvoorbeeld de hogere performance.
TCO van SSD
In 2022 is de stroomprijs omhoog geschoten. De prijzen voor SSD’s zijn dat niet. Sterker nog, door overaanbod en tegenvallende vraag zijn die zelfs afgenomen. Daardoor is de rekensom van de TCO van een SSD ten opzichte van een HDD opeens totaal anders geworden. Precies daar ligt dan ook de kans voor resellers. Zij kunnen klanten die nog over veel hardware met HDD’s beschikken helpen de stroomkosten naar beneden te krijgen en dat bepaalt een serieus deel van de TCO. Als bij die calculatie ook de huidige lagere Euro/GB prijzen worden meegenomen is de TCO van een SSD echt compleet anders dan een of twee jaar geleden.