Nu iedereen op het stroomverbruik let is het onvermijdelijk dat ook kritisch naar de prijzen van het datacenter en de cloudaanbieders wordt gekeken. Waar dat toe leidt laat zich raden. De eerste signalen zijn er dat gebruikers in beweging komen en dat de aanbodzijde daarop gaat reageren.
Migraties terugdraaien
De auteur ging verder voorbij aan het feit dat de rente omhoog is gegaan. Inkopers hebben echt wel in de gaten dat er iets is veranderd. Alleen al daarom is er sprake van enige beweging in de markt. Groeiscenario’s van datacenters en hyperscalers kunnen daardoor in het gedrang komen.
De exacte aanleiding voor het artikel is niet genoemd. Het is echter wel een reactie die te verwachten is als in de markt het aantal vragen over de nota’s en terug-migreren toeneemt.
Tape
Een andere bijdrage in de Amerikaanse tech pers die opviel ging over storage. AWS is een van de partijen die al jaren roept dat opslag van data in de cloud goedkoper en beter is dan wat dan ook. Tegengas wordt al even zo lang gegeven door de bekende leveranciers van lokale, onpremise storage.
Daar kwam nu een nieuwe partij bij. Tape probeert al jaren het duurzaamheidsaspect te benadrukken. De CO2 footprint is per TB inderdaad opvallend laag. Maar dat pluspunt sneeuwde tot nu toe makkelijk onder. Het voordeel van cloud was immers de hogere snelheid van teruglezen en schrijven.
Nu hebben tapeleveranciers een extra argument: het is niet alleen onze CO2 footprint die lager is. Koude storage betekent ook lagere stroomkosten per TB, tot wel 80 procent.
Hoe die rekensom in elkaar zit is een detail. De centrale boodschap is dat aannames uit het verleden over de kosten van storage niets meer waard zijn. Storage was natuurlijk nooit gratis, maar deze verandering van het prijskaartje is door niemand voorspeld. Dat geldt ook voor de beweging in de markt. Opeens spelen hele andere factoren – rente en prijzen – een rol en leiden tot andere vragen en mogelijk oplossingen.