Hoe moet het verder met Carbon Black?

Te weinig groei en geen koper in zicht

Dat Broadcom een deel van VMware verkoopt is een week terug al genoemd en daarbij is gewezen op de positie van Carbon Black. Ook andere publicaties zijn naar dit onderdeel van VMware gaan kijken. Dat het niet past bij Broadcom is duidelijk, maar hoe moet het dan verder met het bedrijf?

carbon-black-you-tube-logoDe cijfers waar Bloomberg en consorten mee schermen spreken boekdelen. VMware heeft Carbon Black gekocht voor $2,1 miljard. Eind vorig jaar is in de markt gezocht naar een koper, maar niemand was bereid de vraagprijs van $1 miljard te betalen.

Minimale groei

Als een korting van meer dan 50% geen indruk maakt, dan moet er wat aan de hand zijn. Wederom een cijfer: de omzet van Symantec en Carbon Black samen was $869 miljoen. Dat is veel en goed voor een vierde plek. Maar het zit goed fout met de omzet. Die groeide in 2022 met 1%. De omzet van de endpoint security industry sector groeide dat jaar 22,9%.

Opties

Dat er geen koper toehapt is met die minimale groei wel te begrijpen. Maar wat dan? Broadcom kan in principe de stekker uit het bedrijf trekken. Of de aandeelhouders daarmee akkoord gaan valt te betwijfelen, maar het is een optie. De twee onderdelen voegen, er echt een bedrijf van maken is ook mogelijk. Maar zelfs dan nog is Broadcom niet de partij die daar eigenaar van wil zijn. Die nieuwe entiteit zal dan verkocht moeten worden of naar de beurs gebracht worden.

“legacy”

Gelet op de minimale omzetgroei zal de belangstelling van beleggers zeer gering zijn. Ook als de bedrijven zijn gevoegd en er weer personeel wordt ontslagen. De reden daarvoor is vooral dat het portfolio van zowel Symantec als Carbon Black te weinig indruk maakt op de markt. Wie de commentaren leest komt meermaals het begrip “legacy” tegen. Als je producten of diensten zo worden omschreven dan zit je in een markt die alleen maar zal krimpen, dat is inderdaad een van de grootste problemen van Carbon Black en Broadcom.

Mobiele versie afsluiten