Grafiek over cloudomzet zet lezer op verkeerde been

Gaat ook nog eens alleen over enterprises

Op meerdere blogs en tech websites is een illustratie te zien die hoort bij het persbericht over de globale cloudomzet van SRGresearch. Dat bureau geeft aan dat de groei van de omzet in Q4-2022 is afgenomen. Die illustratie wekt verwarring en de onderbouwing van de claim is ook eigenaardig.

cloudHet gaat om grote bedragen en getallen. Wereldwijd zou er in een kwartaal $61 miljard aan cloud infrastructuurdiensten zijn uitgegeven. $10 miljard meer dan in Q4-2021 dus er is sprake van groei. Maar, die groei neemt volgens SRG wel af.

Hand op de knip

Dat klanten de hand op de knip houden is ondertussen wel bekend. Dus het zal ook wel voor clouddiensten gelden. Hierover is recent ook al elders bewijs voor gevonden. Maar SRG geeft hiervoor twee eigenaardige redenen. Het noemt de spanning met China en de gestegen koers van de Dollar. Wie vervolgens de legenda van de illustratie zoekt komt er achter dat dit ook nog eens alleen betrekking heeft op de uitgaven van enterprises. De verticale as zegt ook niets over de omzet, maar zou het aandeel van de wereldwijde omzet weergegeven.

Die klantgroep doet inderdaad graag en vooral zaken met hyperscalers. Dat soort bedrijven betaalt een hogere prijs in het geval dat er naar Dollars moet worden omgerekend. Een deel van de omzetstijging staat dus helemaal los van de vraag naar meer capaciteit, het is eerder een boekhoudkundig gegeven.

Dollars

Dat de grafiek een neergaande lijn laat zien voor andere cloudproviders dan de hyperscalers is nadrukkelijk geen slecht signaal. Vergeet namelijk niet dat SRG alles in Dollars omrekent. Wie in Euro’s betaalt kan zelfs meer afnemen dan een jaar geleden, terwijl in Dollars uitgedrukt zijn cloudconsumptie naar beneden is gegaan.

Een waarschuwing is hier dus op zijn plaats. De grafiek over cloudomzet is niets meer dan een globale indruk voor een deel van de markt. Wie binnen de Eurozone clouddiensten aanbiedt en of andere klanten heeft dan enterprises kan het persbericht het beste negeren.

Mobiele versie afsluiten