Waarom upgrades van datacenters?
Aan de kant van de fabrikanten heerste op dat moment consensus over de nabije toekomst. In Amerika en Europa zou vanaf de zomer de corona maatregelen geleidelijk worden afgebouwd. Met steeds meer gevaccineerden kunnen bedrijven weer open en kan de economie weer de draad oppakken.
De economie heeft te maken gehad van een drastische verschuiving van uitgaven (van kantoorwerkplek naar thuiswerkplek). Tegelijk gold of geldt het afremmen van investeringen bij gebrek aan zicht op de nabije toekomst. AMD, Intel en al die anderen vermoedden dat een van de gevolgen dan ook onvermijdelijk moet zijn dat geparkeerde investeringen voor datacenters niet langer gaan worden uitgesteld. In het voorjaar van 2020 ging dat alleen al bij Google en Facebook om bedragen van honderden miljoenen Dollars.
Wat is een datacenter?
Hierboven is het woord datacenter gebruikt. Dat kan de lezer het idee geven dat AMD, Intel & Co aan hyperscalers en colo datacenters denken. Natuurlijk gaat de meeste aandacht uit naar die twee groepen grootgebruikers. Maar in de presentaties en toespraken staat ook dat het zelfde verhaal moet opgaan voor rekencentra en andere on-premise oplossingen.
Als die voorspelling uitkomt gaan dus ook alle IT resellers en beheerders die met de fysieke server IT van een klant te maken hebben een toenemende vraag merken.
Datacenter is serverruimte en meer vraag is ook andere vraag
Inmiddels zijn die uitspraken uit april alweer bijna vergeten. Wie kijkt naar de meest recente IDC cijfers voor storage ziet daarin geen indicaties voor een verhoogde vraag naar on-premise oplossingen. Betekent dit dat de voorspelling niet gaat uitkomen?
Het antwoord is “deels”. Een jaar lang is mobiliteit van technische personeel en het investeringsniveau totaal anders geweest dan ooit daarvoor. In die periode is de vraag naar IT waarschijnlijk blijvend veranderd.
De hyperscalers roepen allemaal dat hun omzet weer hard is toegenomen. Migraties waren naar de cloud nog nooit zo makkelijk. Wat ze daarbij niet vermelden is dat de ervaring van het afgelopen jaar ook de meerwaarde van IT in eigen beheer heeft aangetoond. Sterker nog, waar budget geen te grote belemmering was is de redundantie van IT verder uitgebreid. Die trend zal waarschijnlijk doorzetten en dat verklaart dan ook het idee dat “datacenters” wel moeten gaan upgraden. Dat is dus inclusief de ruimtes die wij rekencentra en serverruimtes noemen.
Door de bijzondere ervaringen van 2020 en het gewijzigd gebruik van IT kunnen de upgrades van “datacenters” deels anders uitvallen dan eerder werd verwacht. Bij de hyperscalers is duidelijk zichtbaar dat zij nu opeens maximaal inzetten op nationale cloudregio’s. Dat is niets anders dan een complete upgrade van de roadmap. Bij rekencentra en on-premise faciliteiten zullen de aanpassingen waarschijnlijk minder drastisch zijn.