Glasvezel – eindspurt om voor de storm binnen te zijn

Aanbieders van glasvezel zijn behoorlijk actief met aankondigen straten, wijken ja zelfs heel steden aan de beurt zijn om aangesloten te worden. Voor consumenten lijkt dat een welkome versnelling van de uitrol, maar waarom gebeurt dat nu pas?

GlasvezelZelf aanleggen als enige optie

Door onder andere het FD is beter naar het onderwerp gekeken. Vanzelfsprekend hebben de redacteuren de businesscase tegen het licht gehouden. Dat toezichthouder ACM nog steeds geen reden ziet die ene coax leverancier te dwingen het netwerk te openen is ook genoemd. Als de kabel dicht blijft dan is het aanleggen van een eigen netwerk de enige optie. Daarmee is een deel van het verhaal over de uitrol van glasvezel verklaard.

Afschakelen kopernetwerk

Minder duidelijk naar voren komt een andere reden waarom er zoveel glas de grond in gaat. KPN en andere aanbieders van infra gebaseerd op kopernetwerken zien dat de klop doortikt. Overal in het land en de EU moet dat oude netwerk worden gedeactiveerd en ontmanteld. De pandemie heeft voor vertraging gezorgd dus de verloren tijd moet nu worden ingelopen. Brussel en Den Haag lijken namelijk niet van plan de einddatum nog eens te verschuiven.

Randvoorwaarden verslechterd

Sinds en door de pandemie weten de glasvezelaanbieders ook dat vier randvoorwaarden voor aanleg en exploitatie zijn veranderd en dat deels nog steeds doen. Personeel is schaars dus duur, levertijden en prijzen van componenten zijn minder voorspelbaar en bij de bank aankloppen is een minder aantrekkelijke optie geworden. Tenslotte is er nog iets als veranderd consumentengedrag. Door de inflatie, oorlog in Oekraïne, klimaatveranderingen en meer wordt de portemonnee niet meer zo snel getrokken.

Eindspurt inzetten

Tel alles bij elkaar op en als aanbieder van glasvezel voor consumenten zie je dat de keuze beperkt is. Stil zitten en wachten tot de storm voorbij is valt af, want wie dat doet geeft de concurrentie alle ruimte. Men kan ook besluiten te versnellen. De eindspurt inzetten om zo voor de storm binnen te zijn, want de problemen die er nu zijn nemen eerder toe dan af.

Niet alle partijen kunnen echter de spurt inzetten. Wie zwaar leunt op vreemd geld zal tot de conclusie kunnen komen dat het beter is de handdoek in de ring te gooien. Dat is wat het FD en analisten voor mogelijk houden.

Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar glasvezel is er ook nog een type infra waarvoor andere regels lijken te gelden. Coax blijft dicht en het aantal gebruikers neemt langzaam maar gestaag af. Alleen door de prijzen minimaal gelijk aan de inflatie te laten stijgen ziet die partij kans de omzet op peil te houden. Iedereen kan inschatten wat de impact is van de eindspurt van glasvezel op het marktaandeel van coax op de consumentenmarkt.

Mobiele versie afsluiten