Gigabit in Schotland – maar nog niet voor iedereen

over de gigabit Verordening gesproken

ITchannelPRO besteedt incidenteel aandacht aan de uitrol van glasvezel voor huishoudens. Onderstaande bericht over de situatie in Schotland heeft gevolgen voor bewoners, verhuurders en bouwers in het noorden van de Britse eilanden.

schotland parlementDe Schotse regering heeft een wet aangenomen die het verplicht elke nieuwbouwwoning te voorzien van ondersteuning voor gigabit breedbandverbindingen. Dergelijke wetgeving bestaat al langer op het eiland, maar nog niet in Schotland. Per januari 2025 verandert dat en geldt de “gigabit-clausule” voor het hele eiland.

Drie punten

Er zijn drie redenen om te wijzen op deze ontwikkeling. De eerste is dat Schotland geen deel uitmaakt van de EU, terwijl deze wet eigenlijk niets anders is dan een lokale vertaling van de EU gigabit verordening.

De tweede reden is de status van de EU verordening. Die is aangenomen in Brussel en moet voor eind volgend jaar ook in Nederland van kracht zijn. Het is een verordening, dus Den Haag moet dit letterlijk overnemen. Wat de status van dat proces is heeft ITchannelPRO vorige week nog nagevraagd bij met Ministerie EZK. Sinds december 2023 is er schijnbaar niets meer over gepubliceerd.

Derde reden, en daarmee gaan we weer terug de Noordzee over, is een korte opmerking over oude Schotse regelgeving die wordt vervangen. Op dit moment geldt dat elk nieuw gebouw en elke wooneenheid in Schotland al zodanig moet zijn ontworpen en gebouwd dat een “snelle” fysieke infrastructuur in het gebouw, tot aan een netwerkaansluitpunt, aanwezig is. De definitie van snel is +30Mbps. Heeft zoiets ook ooit bestaan in Nederland?

Gesteld wordt dat het gros van de nieuwbouwwoningen in dat land al enige jaren geschikt is voor een gigabit. Logisch, want er wordt glasvezel uitgerold en geen koperdraad meer. Dus voor iedereen in de nieuwbouw verandert er weinig. Bouwers hoeven weinig aan de processen te veranderen.

Status bestaande bouw

Maar hoe zit het met de bestaande woningen? Zo te zien is dat in Schotland niet anders dan in Nederland. Bestaande bouw, en dan vooral de oudere woningen, staan achter in de rij en kunnen zelfs geen aanspraak maken op de +30Mbps eis. Ook die geldt namelijk alleen maar voor nieuwbouw.

 

(foto: pschemp – CC BY-SA 3.0 het Schotse parlement)

Mobiele versie afsluiten