Gezien waar HPE en Intuit geld in stoppen?

Personeel vasthouden kost veel geld

HPE heeft twee maanden terug Zerto overgenomen en deze week maakte Intuit bekend Mailchimp te kopen. Twee compleet verschillende bedrijven en deals, toch zijn ze op een punt gelijk: personeel vasthouden mag wat kosten.

Zerto

geldToen HPE bekend maakte Zerto over te nemen was er weinig ophef. Iedereen wist immers al langer dat het bedrijf te koop stond. Dat HPE geen zin had de partner onderdeel van een concurrent te laten worden was logisch. De overname som van $374 miljoen viel mee. Zoveel klanten heeft Zerto niet. Een extra bonus was niet nodig omdat een deel van de klanten via HPE was geworven.

Het merk Zerto houdt op te bestaan. Het bedrijf wordt volledig geïntegreerd in HPE en de producten zijn dan onderdeel van het GreenLake programma. De klanten worden overgeheveld en al het personeel is welkom bij HPE.

Mailchimp

Intuit maakte een paar dagen terug Mailchimp te kopen. Daar heeft het $12 miljard voor over. Een enorm bedrag voor een verzender van nieuwsbrieven. In tegenstelling tot Zerto blijft de merknaam bestaan. Met zoveel klanten is dat een logische beslissing. Net als het bod van HPE op Zerto heet het dat al het personeel meegaat.

Personeel

Personeel is wat deze twee deals doet opvallen. Niet eerder is door een koper zo nadrukkelijk aangegeven dat men geld reserveert om personeel aan boord te houden. Intuit heeft daar zelfs $300 miljoen voor over (bron).

Achter dit enorme bedrag en het kleinere bedrag om de Zerto medewerkers te paaien gaat iets schuil dat bekend zal voorkomen. Ook in Amerika is het extreem moeilijk personeel te vinden. Bedrijven moeten alles uit de kast trekken om geschikte kandidaten over de streep te trekken. Het is ook flink duurder geworden personeel met ervaring vast te houden.

De arbeidsmarkt voor IT was altijd al problematisch (understatement). Covid-19 heeft voor nog meer problemen gezorgd. Ook in de IT sector zijn werknemers hun baan verloren, maar dat zijn betrekkelijk lage aantallen. Bedrijven die niet adequaat op het thuiswerken hebben gereageerd hebben zich vervreemd van een deel van het personeel. De bereidheid te verhuizen voor werk is enorm afgenomen. Waarom zou men ook nu thuiswerken een succes is gebleken.

HPE en Intuit behoren tot de de eerste bedrijven in de IT sector die naar aandeelhouders en personeel zo duidelijk communiceren dat ze serieus geld overhebben om uitstroom te voorkomen. Wat zij moeten doen is daarbij precies wat eerder is voorspeld. Personeel vasthouden wordt steeds belangrijker en daarmee nemen de kosten van overnames automatisch toe.

Mobiele versie afsluiten