Gerucht over verkoop SolarWinds

drie redenen waarom verkoop logisch is

Vlak voor het weekend is weer eens een gerucht over SolarWinds gaan rondzingen. Het bedrijf zou voor de zoveelste keer in de etalage staan. Het idee dat de eigenaren van bedrijven die iets doen met security dergelijk wispelturig gedrag vertonen was een van de reacties die opviel.

SolarWinds-400SolarWinds is sinds de oprichting twee keer naar de beurs gebracht en het zou nu dus mogelijk voor de derde keer een bedrijf worden zonder beursnotering. Dat straalt al niet het beeld uit van stabiliteit en rust. Wie kijkt naar de waarde van het bedrijf en vooral wat er in de loop der jaren is bijgekocht, afgestoten of anders, verliest al snel het overzicht.

Vergelijking met gloeilampen

Het beeld dat opdoemt kennen we van een Nederlands bedrijf dat voor velen nog steeds geldt als “de gloeilampenfabriek uit Eindhoven”. De naam is er nog steeds, maar gloeilampen zijn allang verleden tijd. De scheerapparaten, strijkijzers en ander witgoed dat met onder die naam wordt verkocht is niet meer dan een derde product voorzien van een bekend logo met hoge attentiewaarde. Wat nu nog echt zelf gemaakt wordt zit in een hele andere sector

SolarWinds met de nationale gloeilampenfabriek vergelijken is voor de laatste geen compliment. De trackrecord van SolarWinds blijft immers tot het einde der dagen gelinkt aan een van de grootste security incidenten. In reactie daarop is een groot deel van de business afgestoten en als N-Able naar de beurs gebracht. Dus wat we anno 2023 SolarWinds noemen is niet gelijk aan wat er voor 2019 onder die naam gebeurde.

Redenen voor verkoop

De rechtszaken tegen SolarWinds (en het C-level) zijn nog steeds niet allemaal afgewikkeld. Sterker nog: afgelopen maandag zijn weer nieuwe procedures bekend geworden die weinig goeds beloven voor het (voormalig-) c-level. Dat blijft voor afleiding en kosten zorgen en natuurlijk churn. Zie daar een reden waarom het zou kunnen kloppen dat SolarWinds weer in de etalage staat. N-Able is overigens in betrekkelijke rustige vaarwateren gekomen en heeft van dit alles geen last.

Verkopen is logisch

Een blik op de koers laat nog een reden voor de verkoop zien. Eind 2021 noteerde het aandeel voor het laatst boven de uitgiftekoers van de tweede beursgang in 2018. N-Able is weliswaar afgesplitst en daardoor is de omzet van het SolarWinds afgenomen, het apart zetten van de MSP business heeft echter niet geleid tot nieuwe business en dito omzet. Door meerdere analisten is sinds 2022 aangegeven dat de koers van het aandeel eerder naar beneden zal gaan dan iets anders. Kortom voor de meeste beleggers is het aandeel SolarWinds dus niet iets om blij van te worden.

Schulden

Dan is er nog een punt dat niet alleen SolarWinds treft, maar heel veel bedrijven die van privaat naar publiek en omgekeerd zijn gegaan. We hebben het dan over de schulden. De hoge rentestand, het gebrek aan zicht op een renteverlaging maakt sommige analisten die naar SolarWinds kijken onrustig.

Dat er een verkoopprijs rondzingt die ongeveer gelijk is aan de schulden van het bedrijf en overeenkomt met 1,5 keer de omzet van 2022 doet vermoeden dat partijen zo snel mogelijk dit boek willen kunnen dichtdoen.

Of het lukt op korte termijn een koper te vinden is een groot vraagteken. Security is weliswaar een groeimarkt, maar beleggers en investeerders zijn door de vele missers wel wat kopschuw geworden. Wat er gebeurt bij SolarWinds past daarom ook in het bredere plaatje van een sector die ingrijpend verandert. We vergeten dat wel eens te benoemen, maar het zijn niet alleen de IT dienstverleners, zoals MSP’s, die te maken hebben met overnames, consolidaties en het verlaten van de markt. Dat zelfde gebeurt ook bij de toeleveranciers.

Mobiele versie afsluiten