Gejubel en geklaag AWS in Groot Brittannië – wel of niet relevant?

alles wijst op een georkestreerde campagne

Twee weken geleden is door veel online publicaties een AWS persbericht klakkeloos overgenomen. De cloudgigant zou miljarden willen investeren in Groot Brittannië. Duidelijk is dat niemand navraag heeft gedaan en het gejubel letterlijk heeft doorgezet.

aws-logoDie jubelmelding van AWS is niet op ITchannelPRO verschenen. Om te beginnen omdat het totaal niet relevant was voor de Nederlandse markt. Daarnaast leek het verhaal gewoon niet te kunnen kloppen.

Grenzen

Dat hyperscalers en hun datacenters uitbreiden mag duidelijk zijn. Dat ze daarbij soms tegen grenzen aanlopen weten we in Nederland ook. North-C datacenters haalde vorige week nog de pers door een melding van ACM. In Almere kan het geen extra stroom krijgen en daarmee is vooralsnog de kans voorbij har datacenter te vullen.

AWS loopt ook tegen een grens aan, al is dat niet wat het ronkende persbericht over de Britse markt uitstraalt. Om dat bericht te kunnen plaatsen is het goed te wijzen op een lopende procedure van de Britse toezichthouders. Die hebben – en daarover heeft ITchannelPRO wel geschreven – voldoende bewijs gevonden voor onderzoek naar het gedrag van de drie Amerikaanse hyperscalers op Brits grondgebied.

Een van die hyperscalers is AWS en de verdenking is dat die klanten confronteert met lock-ins, overstap barrières en nog meer trucs om ze tot het einde der dagen vast te houden. Dat onderzoek loopt al enige tijd.

Het is uitermate toevallig dat AWS met een bericht over uitbreiding op de Britse eilanden komt in dezelfde periode dat het ook bekend wordt dat het bedrijf beweert dat klant makkelijk en op grote schaal overstappen. Men beweert zelfs dat 29 procent van de klanten weer voor een on premise oplossing kiest. Iets van onderbouwing van dat percentage ontbreekt.

Dit lijkt erg veel op een georkestreerde campagne om de uitkomst van onderzoek naar machtsmisbruik te beïnvloeden.

Niet relevant?

AWS en Groot Brittannië – dat zou niet relevant moeten zijn voor de Nederlandse IT markt. In principe klopt dat, maar uitgerekend in dit geval gaat die vlieger niet helemaal op. London is namelijk niet de enige plek waar het gedrag van deze en andere cloudgiganten onder het vergrootglas van toezichthouders ligt. Ook in Brussel doen ze dat en reken maar dat daar heel goed wordt gekeken naar de signalen vanuit London.

Mobiele versie afsluiten