Gartner en HPE hebben voorspellingen over de markt voor cloud diensten gepubliceerd. Daarbij komen ze beide tot de conclusie dat de vraag het afgelopen jaar is toegenomen. Maar op een punt is er ook een verschil zichtbaar. Gartner ziet meer vraag naar de publieke cloud, HPE signaleert grotere belangstelling voor private cloud.
Gartner ziet public cloud
Volgens Gartner gaat de mondiale groei van public cloud dit jaar een plus van 23 procent laten zien. Dat moet dan een bedrag van $332 miljard opleveren, waarvan het grootste deel Saas gerelateerd is. SaaS groeit ook dit jaar hard, maar DaaS (Desktop as a Service) moet de echte knaller van het jaar worden. Dat is natuurlijk ook verklaarbaar, omdat die dienst nog aan het begin van de groeicurve staat. Elke groei is dus al snel “double digit” (niet elke bestaande Citrix implementatie is een DaaS). IaaS is van de reeds bekende, ingeburgerde cloud diensten de hardst groeiende.
In alle gevallen is er volgens Gartner een sterke voorkeur voor public cloud, mede aangewakkerd door de goede ervaringen het afgelopen jaar.
HPE ziet private cloud
HPE heeft ook iets gepubliceerd over de ontwikkeling van cloud diensten. Daarbij is de onderbouwing een steekproef in het DACH gebied. De scope van die peiling is dus per definitie geringer dan wat Gartner onder de loep neemt. Toch is waar HPE mee komt minstens zo nuttig. DACH betekent namelijk dat de peiling is gedaan in het gebied en bij gebruikers die te maken hebben met EU recht en de AVG.
Dat laatste speelt bij het beantwoorden van de vragen die via YouGov zijn gesteld een duidelijke rol. De meeste bekende voordelen van public cloud (van schaalbaarheid, beschikbaarheid tot kosten) zijn genoemd als argument om hier van gebruik te maken. Maar per saldo is het aantal personen dat tegen YouGov vertelt alleen of voornamelijk van public cloud te maken veel kleiner dan het deel dat op private cloud vertrouwt.
Private cloud als kern
Wat men precies onder private cloud verstaat is daarbij wel belangrijk om te weten. Het is private-only in een externe omgeving, hybrid of zelfs een eigen cloud in de eigen IT ruimte. HPE vind die laatste twee opties natuurlijk het belangrijkst. Daarmee is namelijk het bestaansrecht van GreenLake binnen een deel van de EU aangetoond.
Wie verder kijkt dan het directe belang van HPE ziet nog steeds een wezenlijk verschil met het mondiale plaatje van Gartner. Gartner maakt namelijk niet duidelijk dat er bij de groeiende vraag naar cloud diensten ook die tussenvorm bestaat. Of die nou GreenLake, Stack of weer anders heet is daarbij een detail. YouGov stipt namens HPE aan dat er veel gebruikers zijn die de vraag om cloud verbinden aan voorwaarden van zeggenschap en controle die schijnbaar alleen met een (deels) private oplossing mogelijk zijn.