Cloud nieuwbouw en uitstel
Wereldwijd neemt de vraag naar nieuwe servers af. Alleen Amazon lijkt voor de AWS cloud nog aan het inkopen te zijn. De andere hyperscalers hebben duidelijk aan de rem getrokken. Microsoft valt op omdat het eerder in 2020 nog de sterkste groei liet zien. Mogelijk is toen 45 procent meer hardware besteld dan het jaar daarvoor. Maar het uitrollen van nieuwe clouddatacenters verloopt minder vlot dan eerder ingecalculeerd. In een aantal gevallen zijn nieuwbouwplannen op de lange baan geschoven. Het gevolg is dan ook dat van Microsoft voorlopig geen grote bestellingen meer worden verwacht.
Bijzonder aan het verhaal van Digitimes is natuurlijk dat Microsoft op de secondaire markten van Europa nu extra actief is. Madrid, Warschau, Athene en Wenen krijgen een eigen nationale cloud regio. Die aankondigingen zijn actueel. Het bedrijf uit Redmond moet dus elders in de wereld fors snijden in de plannen voor nieuwbouw en uitbreidingen.
Wachten op nieuwe CPU of te veel ingekocht?
Van de twee andere hyperscalers, Facebook en Google, wordt beweerd dat die tot 10 procent minder gaan bestellen. Het argument van die twee zou zijn dat men wacht op de next generation Intel CPU’s. Ook die melding roept vragen op. Van die twee giganten is namelijk bekend dat ze andere merken en zelfs eigen bouw inzetten.
De hyperscalers zijn naar aantallen de grootste inkopers van servers. Het gedrag van de andere grootschalige inkopers, denk enterprises en datacenters, lijkt niet veel anders te zijn. De twee groepen samen hebben de eigen behoefte eerder dit jaar gewoon te hoog ingeschat. De werkvoorraden servers zijn zo hoog dat er nu veel minder behoefte is aan nieuwe hardware.
Waarom er zoveel is ingekocht blijft onduidelijk. Eerdere rapportages over server shipments hinten op het hamsteren door bepaalde partijen om het verbod op leveringen voor te zijn. Als de ingecalculeerde vraaggroei vervolgens omslaat in een veel vlakkere lijn hebben de producenten van servers nu inderdaad veel minder te verschepen hebben. Digitimes houdt het op min zes procent het vorige kwartaal en min 12 procent voor het huidige kwartaal.