Flexera: Azure voor het eerst groter dan AWS

Een van de belangrijkste bevindingen in de laatste State of the Cloud publicatie van Flexera is dat AWS voor het eerst is ingehaald door Azure. Onder de respondenten bestaat een kleine voorkeur voor de cloud van Microsoft.

Rapport Flexera

FlexeraDe rapporten van Flexera zijn al eerder genoemd op ITchannelPRO. Een van de redenen hiervoor is dat dit bedrijft verder kijkt dan alleen de Amerikaanse thuismarkt. Ook nu is de rapportage, gebaseerd op +750 respondenten, te zien als een mondiaal verslag.

Dat betekent ook dat er nog steeds regionale verschillen zijn. De voorkeur voor cloudaanbieder A kan en zal per land verschillen. Wat over de jaren – het onderzoek verschijnt voor de elfde keer – wel steeds duidelijk is geworden is dat de strijd bijna overal tussen de drie grote Amerikaanse hyperscalers gaat. Alleen in delen van Azië en Afrika kunnen Chinese partijen een stevige footprint verkrijgen. Elders komen ze niet aan de pas. Dat geldt ook voor meer regionale of nationale spelers.

Lokale cloudaanbieders

Daarmee is niet gezegd dat kleinere, lokale cloudaanbieders het moeilijk hebben. Zij kunnen nog steeds een zeer goede omzet en groei doormaken. Maar voor bepaalde doelgroepen en toepassingen is gebruik maken van AWS, Azure of GCS gewoon de meest logische stap. Het grootste deel van het cloudbudget gaat richting die drie partijen.

En inzoomend op die budgetverdeling is er dan nu voor het eerst bewijs dat Azure betere kaarten in handen heeft dan AWS. Die constatering komt niet geheel als een verrassing. Al een paar jaar is de groei van AWS geringer dan die van Azure. Die laatste profiteert niet alleen van grote Amerikaanse overheidsopdrachten. De integratie met alle office diensten biedt natuurlijk een voordeel dat AWS niet kan pareren.

Kanttekening

Kanttekening bij het verhaal van Flexera is wel dat Azure het goed doet aan de bovenkant van de markt. Enterprises en overheden dus. Voor het MKB blijft AWS de meest logische van de drie hyperscalers.

Mobiele versie afsluiten