Facebook brengt O-Ran onder bij OCP – een duidelijk signaal

technologie ondervindt veel tegenwind

Recent heeft het bedrijf achter Facebook het Evenstar O-Ran project ondergebracht bij de OCP organisatie. Omdat OCP en Facebook nauw verwant zijn lijkt die stap niet bijzonder. Dat is het wel, want alles duidt erop dat er een link is met de problemen waar O-Ran mee te maken heeft.

OCP280210Proprietary technologie

O-Ran (Open radio access network) is gebaseerd op het idee dat voor next gen mobiele communicatie, primair spraak, standaard hardware moet kunnen worden gebruikt. In plaats van blijven leunen op een handvol vendoren met eigen proprietary technologie, zo veel mogelijk aanbieden en ontwikkelen op basis van bijvoorbeeld X86.

Het idee daarachter is dat X86 meer aanbod mogelijk maakt, meer open standaarden en daarom lagere kosten. Op de achtergrond speelt een rol dat er partijen zijn, waaronder Facebook, die geheel eigen infra (een eigen “internet” en telefoon netwerk) nastreven. Zo kunnen zijn eigen machtspositie handhaven en verder uitbouwen. Tevens kunnen ze zich zo onttrekken aan regulering.

Ondanks die sterk drive is Facebook er tot op heden niet in geslaagd een echte eigen infra op te bouwen of exploiteren. Dat daarom Evenstar op afstand is gezet is daarom geen rare stap. Maar wie naar het hele O-Ran speelveld kijkt zien nog wel wat ontwikkelingen die de stap van Facebook helpen te verklaren.

Marktaandeel verlaagd

Dat de uitrol van O-Ran deployments moeilijker is dan gedacht en gehoopt is algemeen bekend. De meest recente cijfers van de Dell’Oro Group wijzen op zwaar weer. Het marktaandeel van deze technologie zal de komende jaren veel minder hard groeien dan gedacht. Voor 2027 kan het marktaandeel uitkomen op 15 tot 20 procent. Tot een half jaar terug ging Dell’Oro nog uit van 20 tot 25 procent.

Welk van de twee scenario’s uit komt is een detail. Duidelijk is vooral dat O-Ran niet de revolutie in RAN/infra land teweegbrengt waarop sommigen hadden gehoopt. Als we kijken naar wat er in Duitsland door D-Telekom en 1&1 over wordt gecommuniceerd is dat onvermijdelijk. O-Ran levert op dit moment gewoon nog te veel problemen op en is daarmee ongeschikt als ruggengraat van mobiele communicatie.

OCP

Om de problemen op te lossen zijn in ieder geval meer onderzoek, kennis en testomgevingen nodig. Facebook kan dat zelf niet, evenmin als dat DT dat kan. Door O-Ran onder te brengen bij een groter en neutraal consortium, zoals OCP, is de kans aanwezig dat dit wel van de grond komt. Maar kijkend naar de voorspelling van de Dell’Oro group zal zelfs dat op korte termijn de kansen van O-Ran ten goede komen.

Mobiele versie afsluiten