Europese wetgeving en reizen – en de link met IT security

CSRD, NIS2 en het zakelijk reisgedrag

Met de zomer in aantocht is er altijd meer aandacht voor Europese wetgeving die bellen en internetten vanaf het strand betaalbaar houdt. Andere regels uit Brussel die het reizen betreffen halen minder de pers en ze zijn duidelijk minder geliefd bij wie het betreft.

Bijna iedereen reist wel eens, privé dan wel zakelijk. Die laatste categorie reizen is altijd erg belangrijk geweest voor de heel reissector. Hotels, luchtvaartmaatschappijen en natuurlijk reisbureaus hebben er eigen afdelingen voor opgericht. De zakelijke reiziger wordt zo vroeg mogelijk gescheiden van de doorsnee burger om meer service te kunnen bieden en hogere tarieven te kunnen vragen.

Internet en de budgetvliegers hebben een deel van die strikte scheiding tussen privé en zakelijk onderuitgehaald en dat betekende grote klappen voor alle bedrijven in die keten. Nu komt er over een hele andere as een nieuwe uitdaging aan voor de sector en daarbij horen de twee termen die boven aan dit artikel staan CSRD, NIS2.

CSRD

Vanaf 2024 moeten bedrijven die onder de CSRD vallen hun CO2-uitstoot zorgvuldig en gedetailleerd registreren. Alle zakenreizen horen daarbij. Of een directie eerste klas vliegt of economy maakt voor de uitstoot niets uit. Het feit dat het moet worden bijgehouden en publiekelijk gerapporteerd opent wel de weg naar vragen van aandeelhouders of stakeholders of het niet wat minder of anders kan.

De CO2 cijfers en andere data over de voetafdruk van een bedrijf zullen de druk verhogen meer online te gaan doen, want dat beperkt of compenseert het aantal reiskilometers. Daarmee is de link gelegd met NIS2.

Bedrijven hadden tijdens de Corona pandemie andere zaken aan het hoofd dan goed letten op cybersecurity in brede zin. Die periode is voorbij en mede door de constant verder toenemende cyberaanvallen wordt de noodzaak nog groter de beveiliging op te krikken en bij te houden.

Bedrijven die op de footprint letten en daardoor nog meer naar online uitwijken zullen vanwege andere Europese wetgeving – NIS2 als actueel voorbeeld – dus ook nog eens voor het security domein een tandje moeten bijzetten.

Niemand die vanaf de eerste fase betrokken was bij het duurzaamheidsbeleid van de EU heeft zich gerealiseerd dat er een link zou komen met security. Het omgekeerde is ook het geval. Wie goed op security let kan daardoor zijn CO2 footprint verlagen (trefwoord: shadow it)

Mobiele versie afsluiten