Uit de editie 2023 van het Europees innovatiescorebord en de tweejaarlijkse editie van het regionale innovatiescorebord dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat de EU-lidstaten en hun regio’s hun innovatieprestaties ondanks de recente crises blijven verbeteren.
Uit het Europees innovatiescorebord 2023 blijkt een aanzienlijke verbetering van de innovatieprestaties met ongeveer 8,5 % sinds 2016. Dit toont aan dat de EU vastbesloten is een innovatiecultuur te bevorderen. In die periode zijn de innovatieprestaties van 25 landen verbeterd, zij het de afgelopen jaren in een iets trager tempo. In 20 lidstaten is de innovatiecapaciteit het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen, terwijl slechts 7 lidstaten een daling lieten optekenen. Niettemin boeken landen met minder sterke innovatiesystemen doorgaans langzamer vooruitgang dan het EU-gemiddelde.
Uit het regionale innovatiescorebord blijkt dat de innovatieprestaties voor de meeste regio’s in de EU sinds 2016 ook zijn verbeterd. Hoewel innovatieve regio’s zich doorgaans in de meest innovatieve landen bevinden, zijn er enkele regionale “excellentiecentra” te vinden in landen met relatief lagere innovatieprestaties.
Wereldwijd presteert de EU nog steeds iets beter dan China en verkleint zij de prestatiekloof met Australië, maar de kloof met Canada, de Republiek Korea en de Verenigde Staten is toegenomen.
Belangrijkste bevindingen
De EU-landen worden op basis van hun scores in vier prestatiegroepen ingedeeld: innovatieleiders (met een prestatiescore van meer dan 125 % van het EU-gemiddelde), sterke innovatoren (tussen 100 % en 125 % van het EU-gemiddelde), gematigde innovatoren (tussen 70 % en 100 % van het EU-gemiddelde) en opkomende innovatoren (minder dan 70 % van het EU-gemiddelde). Denemarken is de nieuwe topinnovator, terwijl Zweden, dat de afgelopen jaren het klassement heeft aangevoerd, op de tweede plaats komt. Andere innovatieleiders zijn Finland, Nederland en België.
Figuur 1: prestaties van de innovatiesystemen van de EU-lidstaten
Stabiel
In vergelijking met de editie van vorig jaar is de verdeling van de lidstaten over de prestatiegroepen grotendeels stabiel gebleven. Hongarije is naar een hogere prestatiegroep geëvolueerd en een gematigde innovator geworden, terwijl de innovatieprestaties in Frankrijk en Luxemburg sinds 2016 zijn afgenomen.
Meer bepaald zijn:
- Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg, Ierland, Cyprus en Frankrijk sterke innovatoren die boven het EU-gemiddelde presteren;
- Estland, Slovenië, Tsjechië, Italië, Spanje, Malta, Portugal, Litouwen, Griekenland en Hongarije gematigde innovatoren;
- Kroatië, Slowakije, Polen, Letland, Bulgarije en Roemenië opkomende innovatoren.
Regio’s
Op regionaal niveau zijn de innovatieprestaties in de periode sinds 2016 gestegen in 211 van de in totaal 239 regio’s, zoals blijkt uit het regionaal innovatiescorebord 2023. De meest innovatieve regio in Europa is Hovedstaden in Denemarken, gevolgd door Helsinki-Uusimaa in Finland en Oberbayern in Duitsland. Stockholm staat op de vierde plaats en Berlijn op de vijfde plaats.
Ondanks de vooruitgang op het gebied van innovatie blijft de innovatiekloof in de EU bestaan en is deze voornamelijk het gevolg van geografische concentraties. Terwijl de innovatieleiders en de meeste sterke innovatoren voornamelijk in Noord- en West-Europa gevestigd zijn, bevinden veel van de gematigde en opkomende innovatoren zich in Zuid- en Oost-Europa.
Deze kloof toont aan dat gerichte inspanningen nodig zijn om de innovatiekloof te dichten en rechtvaardige groei in de hele EU te bevorderen, een van de doelstellingen van de nieuwe Europese innovatieagenda, die in juli 2022 is aangenomen. Door middel van strategische initiatieven zoals het Deep Tech Talent Initiative, het Innovation Talent Platform en de regionale innovatiezones streeft de EU ernaar deeptech-innovatie te bevorderen en een start-upcultuur te stimuleren. Door in deeptech-talent te investeren, innovatie-ecosystemen te bevorderen en regionale troeven uit te spelen, kunnen landen of regio’s technologische vooruitgang stimuleren en hun concurrentievoordeel in het mondiale innovatielandschap behouden.
(bron)