Eurofiber en Havenbedrijf Rotterdam zijn een innovatiesamenwerking gestart op het gebied van Quantum Key Distribution (QKD) om een veilig quantum encrypted glasvezelnetwerk te ontwikkelen. Hierbij wordt samengewerkt met Portbase, Q*Bird, Cisco en Innovation Quarter.
Onlangs demonstreerde Eurofiber samen met partners QuTech en Juniper Networks quantum beveiligde verbindingen tussen eigen datacenters door middel van een innovatieve variant van QKD. Met deze opgedane ervaringen gaat Eurofiber glasvezelverbindingen met quantum encryptie leveren aan de haven van Rotterdam. De verbindingen worden ingezet om veilige berichtenuitwisseling te testen met Portbase. Portbase is een deelneming van het Havenbedrijf Rotterdam en is samen met het Havenbedrijf Amsterdam opgezet om te voorzien in een Port Community Systeem en is daarmee de digitale landingsplek voor de Rotterdamse haven.
Veilige quantum encryptie
Het aantal incidenten met cybercriminaliteit neemt nog altijd toe, terwijl extreem krachtige quantum computers, die naar verwachting binnen enkele jaren hun intrede doen, een nieuwe bedreiging vormen voor gegevens die beveiligd zijn met de huidige encryptie beveiligingsmethoden. Een nieuwe vorm van encryptiebeveiliging is Measurement Device Independent Quantum Key Distribution technology* (MDI-QKD). Hier wordt een data-encryptiesleutel gebruikt op basis van quantumtechnologie die bestand is tegen aftappogingen. Zo helpt QKD waardevolle data te beschermen tegen mogelijke toekomstige aanvallen met quantumcomputers en speelt het een essentiële rol bij het beveiligen van kritieke infrastructuur, zoals die van het havengebied Rotterdam.
Eerder werkte Eurofiber al samen met Q*bird, een leverancier van quantum beveiligde netwerkapparatuur, aan het verder brengen van deze QKD-MDI-technologie. Dankzij deze technologie kan Eurofiber schaalbare en kostenefficiënte quantum beveiligde glasvezelverbindingen aanbieden, die het mogelijk maakt de vele bedrijven in de haven aan te sluiten via onkraakbare verbindingen.
“Wij zijn met Havenbedrijf Rotterdam een samenwerking aangegaan op het gebied van netwerkinnovatie. Deze samenwerking laat zien dat de Nederlandse vitale infrastructuur zich voorbereidt op de toekomst ’’, aldus Martin Vos, Business Innovation Director bij Eurofiber. “Eurofiber heeft hier ervaring mee en levert de hoge kwaliteit verbindingen die nodig zijn voor QKD encryptie. De quantumtechnologie is inmiddels bewezen, dus we focussen nu op adoptie, het gebruik, de implementatie en kosten, zodat we deze in de nabije toekomst naar de markt kunnen brengen. De samenwerking heeft tot doel om de veiligheid van data-uitwisseling tussen de vele partijen in de grootse haven van Europa te maximaliseren.” voegt Vos toe.
Kritische infrastructuur havengebied Rotterdam
“Veilige uitwisseling van data is topprioriteit voor het Havenbedrijf en van groot belang voor de gebruikers van de Rotterdamse haven. Door de glasvezelverbindingen in het havengebied uit te rusten met quantum encryptie laten we zien dat deze technologie toepasbaar is en verbeteren we de veiligheid van onze kritieke infrastructuur én van de tienduizenden zeeschepen die de haven jaarlijks bezoeken.” aldus Oscar van Veen, director of Innovations van Havenbedrijf Rotterdam. “We zijn heel blij met de expertise die Eurofiber toevoegt aan ons consortium.”
Portbase
Het Port Community System (PCS) van Portbase is de digitale verbinding tot de slimme havens van Nederland. Het PCS heeft bijna landelijke dekking en is beschikbaar voor alle havensectoren: containers, stukgoed, droge bulk en natte bulk. De logistieke keten van bedrijven, organisaties en overheden kan via het PCS eenvoudig en efficiënt informatie uitwisselen.
Dennis Dortland, Strategic Innovation Portbase; “We zien een rol voor Portbase om, samen met belangrijke partners in onze community, te verkennen hoe deze technologie kan helpen het hart van onze digitale haven veilig te houden in het naderende quantumtijdperk. Door een verbindende rol te spelen met belangrijke partners in onze community willen we een goede voedingsbodem creëren om deze technologie in de toekomst beschikbaar te maken voor de logistieke sector.”