EU regels voor keten – ondernemers lijken overtuigd van voordelen

CSDDD compliant als marketing uiting?

Vorige week is de laatste horde genomen voor de richtlijn die er voor moet zorgen dat overal in de EU leveranciers regels gaan gelden om op de keten van toeleveranciers te letten. Minder kinderarbeid, uitbuiting, dubieuze productiepraktijken en dergelijke zijn hard nodig. Maar heeft regelgeving uit Brussel kans op slagen?

EC EUIn de aanloop naar de richtlijn is keihard gelobbyd door vertegenwoordigers van sectoren die vrezen last te krijgen. De Duitse minister van EZ sprak over een draak van voorstel, dat alleen maar tot meer kosten zou leiden. Bewindslieden uit andere lidstaten waren opvallend stil. In Nederland is amper iemand die iets van de procedure en ophef heeft meegekregen.

Onderzoek naar draagvlak

Een week na de goedkeuring door het Europees Parlement is in Duitsland, waar de meeste kritiek was, het onderzoek gepubliceerd naar het draagvlak bij het bedrijfsleven. Ondernemers uit zowel Duitsland als Frankrijk kregen al eind vorig jaar vragen van de Boston Consulting Group over de “Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)” voorgelegd.

De uitkomsten lagen dus al een tijdje op de plank en zijn niet gebruikt om de stemming in het EP te sturen. Duidelijk is ook wel dat de minister van EZ de resultaten niet kende. Een grote meerderheid van de bijna 1.000 gesproken ondernemers die door het bedrijfsprofiel (zie verderop) onder de CSDDD gaan vallen heeft er namelijk helemaal geen moeite mee.

Meerderheid ziet voordelen

74 procent vermoedt dat het tot minimaal hogere kosten zal leiden, maar die kosten wegen niet op tegen de voordelen. Imago en positionering zullen, zo is bij deze groep de verwachting, profiteren als men kan aantonen CSDDD-compliant te zijn. Kenmerkend voor deze positieve houding is dat terwijl de CSDDD nog niet was afgetikt 77 procent van de bedrijven zich al aan de regels hield.

De kritiek op dat laatste is dat de lat zo laag ligt dat het compliant zijn een fluitje van een cent is. Die kritiek is iets te makkelijk en vooral onjuist. Europese ondernemers die voldoen aan de criteria voor Groep 1 of Groep 2 zijn vaak al beursgenoteerd en daarom verplicht na te denken over hun rol in de keten.

Groep 1 betreft bedrijven met meer dan 500 personeelsleden en meer dan 150 miljoen omzet, Groep 2 betreft bedrijven “in bepaalde sectoren met een grote impact” die 250 of meer personeelsleden hebben en een omzet boven de 40 miljoen. Die omzet is overigens wereldwijd.

Handelsplatformen

Bepaalde internationaal actieve handelsplatformen zullen dus ook nog eens last gaan krijgen van de CSDDD. Zonder namen te noemen weet iedereen wie daarmee bedoeld worden. Het is daarom volkomen te begrijpen waarom zoveel ondernemers verwachten dat zij gaan profiteren van de nieuwe regels die uitwassen in de keten moet tegengaan.

Mobiele versie afsluiten