EU akkoord over Right to Repair

De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het in hoofdlijnen eens geworden over Right to Repair.

Onder de nieuwe regeling krijgen Europese consumenten het recht om hun apparaten, waaronder ook smartphones, te repareren of te laten repareren. Ook na het verstrijken van de garantie moet het mogelijk blijven om onderdelen te krijgen en apparaten tegen redelijke kosten gerepareerd te krijgen. Lidstaten moeten bovendien met plannen komen om het aantal reparaties op te drijven.

BTW-verlaging?

Right to Repair is een van de belangrijkere onderwerpen waar het Europees Parlement zich de laatste periode mee bezig heeft gehouden. De additionele garantie na reparatie wordt opgerekt naar drie jaar, er komt een informatieplicht over het recht op reparatie en ook moet in sommige gevallen een vervangend apparaat in bruikleen worden verschaft.

Praktijken als het koppelen van software aan bepaalde serienummers wordt volgens de nieuwe bepaling aan banden gelegd. En het wordt lidstaten verplicht om minstens een regeling door te voeren die reparaties bevorderen. Dat kunnen vouchers zijn, directe subsidie of het verlagen van de BTW op reparaties. De hoge BTW is al langere tijd een doorn in het oog van de sector in Nederland.

Volgens de Europese Commissie zal het voorstel voor een afname van 18 miljoen ton aan CO2-uitstoot zorgen in 15 jaar, en een besparing van 176 miljard euro opleveren. Wanneer de richtlijn daadwerkelijk wordt aangenomen hebben EU-lidstaten 24 maanden om dit door te voeren in hun nationale wetgeving.

(dit artikel verscheen eerder op Circulaire-IT.nl)

Mobiele versie afsluiten