Ericsson ziet verdere daling van de groei

Groei mobiel datavolume sinds 2019 met driekwart afgenomen

Het Ericsson Mobility Report (link) dat een week terug is gepubliceerd is verplichte kost voor iedereen die iets doet met mobiele communicatie. Of je nu een MNO engineer bent, een MVNO marketeer of beleidsmaker op een ministerie. Wat hier staat over de ontwikkelingen rond mobiel gewoon te belangrijk om genegeerd te worden.

Ericsson-mobility-jun24Ericsson is op mondiale schaal een van de twee grootste aanbieders van de infra die 4G en 5G mogelijk maken. In de Westerse wereld is het aantal partijen dat de hardware, software en beheer mogen leveren om bekende redenen beperkt. Als een van die partijen periodiek en op geaggregeerde basis over trends schrijft is dat waardevolle informatie die het nodige zegt over dit deel van de wereld, en die bevindingen dan ook weer kan vergelijken met de rest van de wereld.

De recente rapportage van Ericsson is door analisten grondig bestudeerd. Men ziet dat op een paar plekken cijfers van voorgaande rapportages zijn aangepast. Dat is direct te linken aan een van de belangrijkste omschrijvingen van alle markten. Het is er een die voor alle schakels in de keten van mobiele communicatie voor hoofdpijn gaat zorgen. Ericsson geeft aan dat de groei van het verkeersvolume verder en gestaag afneemt.

Groei, maar wel minder

Alle mobiele internetgebruikers ter wereld maken steeds intensiever gebruik van die mogelijkheid. Dat is goed nieuws. Minder goed is dat die groei, op basis van gecorrigeerde cijfers, sinds 2019 afneemt. Berichten over verdubbeling van het volume die wel eens voorbij komen worden door Ericsson weliswaar niet ontkracht, maar wel in een ander perspectief geplaatst.

Er zijn uitschieters, maar een wereldwijde groei van iets meer dan 20 procent in het datavolume over het eerste kwartaal van 2024 afgezet tegen een plus van ruim 90 procent in Q1-2019, dat is geen reden voor vreugde.

Ericsson en concurrent Nokia weten als geen ander wat die daling betekent. Behalve dat zij de hardware en software leveren doen ze ook het beheer in opdracht van de MNO’s. Die groep klanten houdt al enige tijd de hand op de knip, omdat de stijgende kosten in geen verhouding staan met de inkomsten.

ITchannelPRO heeft over die ontwikkeling al meer geschreven, maar met de data van Ericsson is voor het eerst duidelijk waar de pijn zit. Als het verkeersvolume steeds minder groeit nadert de markt mogelijk een fase van volwassenheid en verzadiging. Dan weet je als MNO ook dat je ARPU nog maar weinig zal toenemen. Geen goed vooruitzicht voor iedereen die iets wil gaan doen met 5G. Het zorgt ook voor druk op de bestaande planningen voor het afbouwen van 2G,3G en 4G, want de gebruikers die daar zitten maken geen haast.

Marketeers zullen aan de slag moeten en iets verzinnen dat de markt in beweging brengt. Wetende dat dit speelt en wat de vooruitzichten voor de komende kwartalen is, dan is ook duidelijk waarom GSMA en consorten zoveel communiceren over FWA, verrijkt bellen en andere “innovaties”. Die moeten er voor zorgen dat de afvlakkende lijn van datavolumegroei verder afvlakt.

Te weinig groei

Ericsson ziet dat zonder “maatregelen” die groei de komende vijf jaar zal afnemen. Afhankelijk van device is de verwachte groei tussen de 8 en 16 procent. Ja, dat is nog steeds groei, maar dat levert nooit voldoende inkomsten op om 5G netwerken met landelijke dekking te onderhouden.

Mobiele versie afsluiten