Ericsson doet bod van $6,2 miljard op Vonage

Ericsson heeft een bod uitgebracht om alle uitstaande aandelen van Vonage over te nemen. Het bod wordt gesteund door Vonage.

API’s en ontwikkelaars

Ericsson-logoMet deze overname breidt Ericsson het de footprint aanzienlijk uit. De Zweden zijn sterk in 4G en 5G netwerken en API’s, maar missen de communicatie van ontwikkelaars. Die groep is sterk vertegenwoordigt bij Vonage. De combinatie van die twee, API’s en de mogelijkheid toepassingen te leveren, moet leiden tot meer business voor de CSP’s (Communication Service Providers). Dat zijn op dit moment nog voornamelijk de gevestigde telco’s.

5G succes

Die telco’s zijn bepalend voor het succes van 5G. Die netwerk techniek komt op steeds meer plekken beschikbaar, maar nieuwe toepassingen komen amper voor. Het gevolg is dat de adoptie van 5G door eindklanten (zakelijk en particulier) en de komst van nieuwe diensten langzaam verloopt. Ericsson denkt met de overname van Vonage het kip-ei verhaal te kunnen doorbreken. Het heeft al het netwerk geleverd en denkt dat het makkelijker beschikbaar maken van maatwerktoepassingen de leidt tot meer gebruik van het netwerk. Daardoor komen er ook meer inkomsten voor de CSP’s, wat nodig is voor de investeringen in de 5G netwerken.

VCP

In het persbericht noemt Ericsson de positie van het Vonage Communications Platform (VCP). Dat heeft ruim 120.000 klanten en meer dan een miljoen geregistreerde ontwikkelaars wereldwijd. Daarnaast wijst het de lezers erop dat Unified Communications as a Service (UCaaS) en Contact Center as a Service (CCaaS) oplossingen deel van VCP zijn. Ericsson verwacht dat dergelijke diensten over 5G een aanzienlijke groeimarkt vertegenwoordigen. Het spreekt over 30% omzetgroei per jaar en een markt die $22 miljard groot zal zijn in 2025.

Het bod heeft geen (directe) gevolgen voor de werkgelegenheid. Personeel van Vonage blijft in dienst van het bedrijf dat slecht een andere eigenaar heeft. Wat dat betreft lijkt deze aangekondigde overname op die van Cradlepoint vorig jaar, ook daar is tot nu toe weinig aan de operationele structuur gewijzigd.

Mobiele versie afsluiten