Equinix kiest voor groene stroom in Duitsland

Een rekensom over het Duitse datacenter verbruik

Equinix heeft voor komende jaren Mainova als leverancier van groene stroom in Duitsland. Het bestaande contract is verlengd. Dat was voor beide partijen reden genoeg met een persbericht te komen. De cijfers roepen wel een paar vragen op. Zo valt het niet-groene deel van de stroommix niet te herleiden.

Marketing

Ook in Duitsland kritisch gekeken naar het stroomverbruik van datacenters en de herkomst daarvan. Dat Equinix en Mainova daarover in het persbericht vaag zijn is dan ook geen toeval. Equinix is in Duitsland zeer waarschijnlijk nog niet voor de volle 100% over op groene stroom. Een deel van de operaties van de nu 10 datacenter locaties is daarom minder klimaatvriendelijk en dat is in die markt al snel een concurrentienadeel.

In de berichtgeving gaat het daarom ook vooral over de toekomst. Dan zullen de bestaande en nieuw te openen locaties namelijk wel groen zijn. Dan worden ook de autokilometers vergroend. Dat gebeurt vooralsnog op een zeer beperkte schaal. Dat Mainova Equinix 3 e-auto’s ter beschikking stelt zal een amper meetbare CO2 impact hebben. Het beoogde marketing effect moet groter zijn.

Rekensom

Er kan een rekensom worden gemaakt op basis van de cijfers die Equinix en Mainova delen. Het groene stroomdeel bedraagt op jaarbasis 500 miljoen kWh. Uiteraard leidt dat tot de vraag waarmee dat te vergelijken is. In Nederland rekenen we standaard terug naar een vier persoonshuishouden. Duitsland hanteert vaker een twee persoonshuishouden als rekeneenheid. In Duitsland kookt men veel meer op elektra dan in Nederland, dus het gemiddelde stroomverbruik per huishouden ligt er hoger dan in Nederland.

De rekensom heeft als uitkomst dat Equinix via de groene stroom van Mainova vorig jaar in Duitsland evenveel stroom verbruikte als 208.000 twee persoonshuishoudens.

Wie dat vindt meevallen moet weten dat het aantal datacenters (“Rechenzenter”) in Duitsland wezenlijk hoger is dan in Nederland. Dat komt omdat een groot deel daarvan volgens de Nederlandse definitie geen datacenter is maar een “externe dedicated serverruimte”. Een extrapolatie van de Equinix – Mainova cijfers leidt tot de voorzichtige conclusie dat dit soort ruimtes in Duitsland een stroomverbruik kunnen hebben dat overeenkomt met 700.000 doorsnee huishoudens.

Mobiele versie afsluiten