Epson en het brede plaatje van de markt voor printers

vraag naar meer simpele modellen

Epson haalde een paar dagen terug het nieuws. Het bedrijf geeft aan te stoppen met laserprinters omdat die slechter zijn voor het milieu. Een argument dat niet geheel geloofwaardig overkomt. Minstens zo belangrijk is dat de markt voor printers gekenmerkt wordt door structurele krimp.

printersOm het iets te makkelijke verhaal dat Epson verspreidt beter te kunnen plaatsen is het goed te weten dat na een korte opleving in 2020 de verkopen van printers weer als vanouds dalen. Dat geldt ook voor inkjetpatronen en toner. Vanouds, want alle rapportages laten zien dat aantallen en omzetten al minstens onder druk staan. Beter gezegd ze dalen.

Verzadigde markt

De voor de hand liggende verklaring is dat de markt verzadigd is. Iedereen die nog geen printer had, heeft dat door de lockdowns, het verplicht thuiswerken en remote college volgen in 2020 of 2021 alsnog gedaan. De komende x jaar kan de vraag daarom gewoon niet meer stijgen.

Maar wat tot nu toe weinig is benoemd, is dat de daling om nog een andere reden dan marktverzadiging een duwtje krijgt. Daarvoor is het belangrijk te weten dat wat de fabrikanten, HP, Epson en de andere rapporteren default betrekking heeft op de omzet. Aantallen worden minder vaak genoemd. Dat is voor beleggers natuurlijk ook amper interessant. Voor het kanaal zijn aantallen juist wel interessant.

Fax

De grote verandering in de markt waar deze fabrikanten mee geconfronteerd worden is er een die iedereen zal kennen. De fax wordt in steeds meer landen uitgefaseerd, EOL verklaard. Dat heeft enorme gevolgen voor de vervangingsmarkt van multifunctionals. De vraag naar een 4-in-1 verdampt gewoon. Een 3-in-1 is voldoende. Door het opnieuw kijken naar wat echt nodig is komt de beoogde klant er ook steeds vaker achter dat dubbelzijdig printen meer een nice to have dan een need to have is. Zijn printvolume is over de jaren immers alleen maar afgenomen.

Gevolg

Het gevolg is van deze veranderde marktvraag is dat niet alleen het aantal verkochte multifunctionals kleiner wordt. De markt vraagt om machines met minder functionaliteiten, die zijn in de regel goedkoper en dat zorgt dus voor de lagere omzetten bij de fabrikanten.

Om het bredere plaatje te kunnen begrijpen moet je dus niet alleen naar de omzetcijfers kijken, maar ook naar het soort machines. Als je dat hebt gedaan roept het verhaal van Epson over productie stop voor een type printers nog meer vragen op en lijkt een deel van de kritiek onterecht te zijn.

Mobiele versie afsluiten