EP akkoord met verlenging en aanscherping roaming regels

daar gaat het kanaal iets van merken

Woensdagavond heeft het Europees Parlement (EP) groen licht gegeven voor een aangepast voorstel van de EC voor de regels van roaming. De bestaande regeling wordt verlengd en op punten aangescherpt. Voor telecom operators heeft de deal tussen EC en EP weer consequenties.

Van 5 naar 10 jaar

EU EuropaSinds 2015 maakt Brussel, steeds voor de zomer, bekend dat de komsten voor roaming, bellen met mobiel in het buitenland, verlaagd worden. Daaraan voorafgaand is er altijd overleg tussen het EP en de EC. De eerste moet akkoord gaan met het voorstel dat de EC indient.

De basis voor die voorstellen en het overleg is regelgeving de steeds voor 5 jaar geldt. Die regel houdt per zomer 2022 op te bestaan. De twee partijen hebben dat probleem als eerste aangepakt, door in te stemmen met tijdsblokken van 10 jaar. Anders gezegd: tot in in ieder geval 2031 zullen er jaarlijks aanpassingen aan de roaming tarieven en voorwaarden vanuit Brussel komen.

Lager wholesale tarief

Verlaging van de roamingkosten is goed nieuws voor gebruikers, maar heeft gevolgen voor de telecomoperators. Zij mogen nu nog onderling als wholesale tarief €2 per Gb verkeer rekenen. Dat moeten ze nu stapsgewijs verlagen naar €1 per 2027. Ddaarover waren de partijen het al eerder eens geworden. Er zullen dus telco’s zijn die hierdoor vele tientallen miljoenen aan omzet kwijtraken.

Verbod op downgrading

Op verzoek van het EP wordt het nu ook expliciet verboden klanten die roamen een lagere kwaliteit of snelheid te geven. De staande praktijk van enkel grotere buitenlandse telcos hun klanten in het buitenland niet meer dan 3G te geven wordt daarmee verleden tijd. Die truc was er natuurlijk alleen maar de kosten voor roaming te drukken.

Impact op kanaal

Verlaging van de kosten en het verbod op downgrading betekent een blijvend verlies aan inkomsten. En dat staat nog los van de terugval aan roaming omzet als gevolg van de pandemie. Die twee posten bij elkaar zijn omvangrijk. Hoe telecomoperators dat gaan compenseren is nog niet bekend. Verhoging van de tikkenprijs is amper een optie. De druk op de marge voor wederverkopers – het kanaal dus – kan verder toenemen. In tegenstelling tot de roaming regels heeft Brussel naar namelijk weinig tot niets over te zeggen.

 

(bron: persbericht EP)

Mobiele versie afsluiten