Meer dan een derde van de jonge techneuten (35%) is ongelukkig in hun functie, en meer dan de helft (54%) overweegt een volledige andere baan – zo blijkt uit de Young Generation in Tech enquête van HiBob.
Vrees om ontslag
Dit leidt ertoe dat maar liefst één op de vier respondenten overweegt zijn huidige baan op te zeggen, ondanks de kosten van levensonderhoud en de angst voor de toekomst. Werknemers in het VK, Zweden, Ierland en Nederland zijn vooral bang dat ze worden ontslagen. In heel Europa denkt 27% van de jonge techneuten dat ze in de huidige economische neergang ontslagen kunnen worden. Uitschieter is het VK waar 37% zich zorgen maakt
De cijfers geven zijn gebaseerd op een onderzoek waaraan meer dan 2.000 Gen Z en jongere Millennials hebben deelgenomen. Ze werken allemaal in startende en gevestigde techbedrijven en in Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Spanje, Zweden en het VK werken. De antwoorden komen van personen met zowel technische als niet-technische functies. Uit de antwoorden blijkt dat jonge werknemers de voorkeur voor de technologiesector aan het verliezen zijn. Het suggereert dat bedrijven dringend de problemen rond loopbaanontwikkeling, vooruitgang en beloning onder ogen moeten zien.
Slechte werktevredenheid jaagt mensen weg
In heel Europa geeft 30% van de ondervraagde 20-30-jarigen aan dat hun huidige baan niet aan hun verwachtingen voldoet, wat leidt tot een geringe arbeidstevredenheid. Slechts 30% van de respondenten zegt dat zij hun werkplek zouden aanbevelen aan vrienden of familie, waarbij zij een gebrek net name de ontoereikende vergoeding, slechte loopbaanontwikkeling en sfeer als oorzaak van hun ontevredenheid aangaven.
Tot de maatregelen die ontevreden werknemers zouden aanmoedigen om in hun functie te blijven behoren een betere loopbaanontwikkeling (37%), een salarisverhoging (34%) en een contract dat hen beschermt tegen ontslagen (18%), zo bleek uit de enquête.