Vorige week is ENISA met nieuwe tools, in de vorm van een microwebsite, voor het MKB gekomen. Aanleiding is het gewijzigd gebruik van IT sinds 2020 en de komende campagnemaand
Veiligheid en lockdowns
Om te kunnen blijven draaien tijdens de COVID-19 lockdowns heeft het MKB in de EU in versneld tempo nieuwe technieken en manieren van werken omarmd. Om te zorgen dat veiligheid hierbij niet over het hoofd wordt gezien heeft ENISA een nieuwe informatieset voor het MKB in tien talen vertaald gemaakt.
ENISA
ENISA doet onderzoek naar alles dat met cyber te maken heeft en betrekking heeft op de EU. De resultaten van dat werk zijn voor twee groepen bedoeld. Beleidsmakers in Brussel is de eerste groep adressanten. De tweede groep bestaat uit burgers en bedrijven van de EU.
Die laatste groep worstelt op EU schaal gezien met het online domein. Vaak denken we dat in Nederland de samenleving al helemaal over is het digitale werken. Maar ENISA en anderen weten dat dit niet helemaal opgaat. Ook hier zijn zeker op MKB niveau nog tal van ondernemers die over te weinig digitale vaardigheden beschikken. Het is in Nederland weliswaar een kleine groep (een paar procentpunten), maar als onderdeel van een keten kunnen ze onbedoeld veel grotere schades aanrichten.
SecureSME
De informatieset van ENISA voor het MKB (“SecureSME”) gaat niet op dat dat risico in. De uitleg over supplychain aanvallen is terug te vinden in een rapport dat eerder deze zomer werd gepubliceerd. Voor het MKB is die materie in ieder geval te complex.
Om zo’n grote groep te kunnen informeren over de noodzaak van meer digitale vaardigheden heeft men gekozen voor tips over vier onderwerpen:
- Medewerkers beschermen
- Processen verbeteren
- Technische maatregelen versterken
- Covid19-problemen overwinnen
De tips zijn voorzien van links naar video’s en achtergrond informatie.
Slim punt
Het lijkt niet revolutionair, maar er is een weloverwogen en slim punt waarmee ENISA direct aan het begin een goeds signaal afgeeft. Met de openingszin “Cybersecurity doesn’t necessarily have to be costly for SMEs to implement and maintain.” maakt het direct korte metten met een bekende horde. Naast de microwebsite heeft ENISA ook een folder voor cyberbeveiliging: “12 stappen om uw bedrijf te beveiligen”. Wie de SecureSME tips heeft opgevolgd en zijn cybersecurity verder wil verbeteren vindt daar de next steps.
Timing
Dat ENISA nu komt met deze MKB tool is natuurlijk geen toeval. Het is keurig op tijd om nog in oktober te kunnen worden gebruikt. Dan is het weer in de EU en Nederland cybersecuritymaand.