Energiebesparing bij mobiele operator van BT

Goede case, jammer van de AI

BT (British Telecom) kwam maandag voor de verandering met een positief en interessante nieuwtje over energiebesparing. Jammer alleen dat er weer onzin over AI in verwerkt moest worden.

zendmast 202208Het bericht van de Britse incumbent is dat het 4G LTE netwerk van EE (de mobiele operator) zuiniger is gemaakt. Na grondig testen is er een knop omgezet waardoor bepaalde de cellen op bepaalde locaties vanzelf in een spaarmodus of zelfs diepe rust gaan als er minder verkeer wordt verwerkt.

Dat idee is alles behalve nieuw, maar als de laatste jaren aandacht voor was dan vooral in combinatie met 5G. Die technologie heeft meer stroom nodig en daarom is energiebesparing vanzelf de moeite van het ontwikkelen en implementeren. Bij 4G speelde dat allemaal wat minder.

Wat precies de reden is dat bij 4G nu ook de teugels aangehaald worden is niet op te maken uit het persbericht. Te verwachten is dat minder verbruik, minder CO2 uitstoot en dergelijke doorslaggevend zijn geweest. Al die stappen en motieven worden overgeslagen, BT wijst alleen op de doelstelling tegen 2031 CO2 neutraal te willen opereren.

AI label

Ergerlijk is dat iemand bij BT heeft beslist dat de hele operatie moet worden voorzien van een AI label. Men wil laten geloven dat het reguleren van capaciteit en het activeren van de deepsleep modus mogelijk is dankzij AI. Dat is klinkklare onzin.

Verkeersprofielen zijn behoorlijk goed voorspelbaar en het reageren op onvoorziene pieken en dalen in netwerkbelasting is iets dat elke netwerkbeheerder al jaren zonder problemen kan managen. Nooit was daar AI voor nodig en nooit heeft dat ontbreken tot grote problemen geleid.

4,5 miljoen kWh

Los van de verkeerde en foute marketingsauce die over het bericht is gegoten blijft het onderwerp interessant. De besparing op cel niveau is aanzienlijk en nu komt de rest van het netwerk met 19.500 locaties aan de beurt. BT/EE denkt 4,5 miljoen kWh per jaar te besparen door het activeren van een automatische spaarstand voor het heel 4G netwerk.

Uniek?

Nee zeker niet, elders in Europa zijn vergelijkbare berichten ook al verschenen. Logisch ook, want het aantal aanbieders is beperkt. Als een partij schrijft hiermee aan de slag te gaan, is de kans groot dat de rest het ook doet, maar daar nog over zwijgt.

In het geval van BT/EE is het zelfs zo dat concurrent Three een week eerder een vergelijkbaar persbericht over energiebesparing heeft verspreid. Three noemt trouwens de leverancier, terwijl BT/EE daar over zwijgt.

Mobiele versie afsluiten