Fabrikanten en marketeers
De betrekkelijke stilte rond IoT is opvallend. Een jaar of twee terug was dat anders. Fabrikanten en marketeers hanteerden die drie letters voor veel nieuwe producten. Ook als dat redelijk ver gezocht was, maar het viel wel op.
Kwaliteit laat te wensen over
Wat een paar jaar terug ook opviel was dat met name aan de onderkant van de markt het aanbod echt te wensen overliet. Duidelijk is inmiddels wel dat IoT devices die bij de supermarkt of drogisterij ketens zijn verkocht de markt geen goed hebben gedaan. Het aantal verkochte en actieve devices is weliswaar dankzij die twee kanalen fors toegenomen. Tegelijk heeft het geleid tot inzicht dat met IoT risico’s op de markt zijn verschenen die voorheen veel minder voorkwamen.
Concreet gaat het daarbij tot het inzicht dat de bouwkundige kwaliteit van IoT devices vaak beter is dat security kwaliteit. Het gevolg daarvan is sinds het Mirai botnet bij iedereen wel bekend. IP camera’s zonder update mogelijkheden of vaste inloggevens zijn ook nu nog een serieus te nemen risico.
Vervelend is dat hierdoor toezichthouders, consumentenorganisaties en de politiek ziet voor IoT zijn gaan interesseren. In Brussel, maar ook in Den Haag, is dan ook meermaals gehoord dat de import aan banden moet worden gelegd als de kwaliteit niet verbeterd.
Reactie security vendoren
Die ophef en onrust heeft gelukkig niet geleid tot het verdampen van de belangstelling voor IoT of het afvlakken van de omzet. Wat er wel is gebeurd is dat de markt voor IoT security snel is gegroeid. De bekende security vendoren hebben inmiddels wel een of meer oplossingen paraat om IoT devices via segmentatie beter te scheiden van de rest van het netwerk. Ook het scannen van typische IoT zwaktes behoort inmiddels tot de mogelijkheden.
IoT is dus gelukkig veiliger in te zetten en de vraag schijnt nog steeds heel groot te zijn. Anders kan er het afgelopen jaar geen $212 miljard aan omzet zijn gerealiseerd. Voor een markt die zo groot is, is het aantal persberichten en dergelijke opvallend gering. Afgelopen jaar waren er natuurlijk geen events in dit deel van de wereld waar de persaandacht voor IoT van had kunnen profiteren.
IoT van hardware naar software
De reden van de geringe persaandacht en het aantal artikelen over IoT is volgens PWC heel verklaarbaar (PDF). Van die enorme omzet heeft “slechts” 35 procent betrekking op hardware. Verreweg de meeste IoT gerelateerde omzet is software gerelateerd en een daar is dan weer een groot deel maatwerk in procesmatige en industriële omgevingen. Voor insiders zijn dat natuurlijk ook interessante ontwikkelingen, maar voor de reguliere pers en zelfs tech titels is dat het niet. Daarom blijft het – gemeten naar die enorme omzet – betrekkelijk stil rond IoT.