Een recent en goed leesbaar artikel over 5G bij de derde mobiele telecom aanbieder van China was reden weer eens wat beter te kijken naar het begrip ARPU.
ARPU belangrijk
ARPU, de gemiddelde omzet per klant, is een van de belangrijkste punten om telecom en internet bedrijven onderling te kunnen vergelijken. In elk model waar bedrijven zich positioneren met directe concurrenten is de ARPU een top3 criterium.
5G heeft zoals bekend te maken met een paar grote problemen. Een daarvan is dat de kosten van uitrol en onderhoud van de netwerken veel hoger uitvallen dan gepland. 4G en daarvoor 3G hadden ook last van hogere exploitatie en expansiekosten, maar procentueel en absoluut waren die totaal onvergelijkbaar met de rekeningen voor 5G die de telco’s overal nu zien.
Om met 5G iets minder geld te verliezen of er zelfs iets meer te kunnen verdienen moeten de kosten omlaag of de inkomsten omhoog. Het eerste is zo goed als onmogelijk, het andere is in de praktijk toch iets lastiger dan een handboek economie doet vermoeden.
China Unicom
De businesscase van China Unicom is daar een goed voorbeeld van. Volgens het eerder genoemde artikel is de ARPU van de mobiele klanten omgerekend 5,80 Euro per maand in het eerste half jaar van 2023.
Het zal iedereen duidelijk zijn dat je met zulke lage bedragen wel heel veel klanten moet hebben die weinig verkeer genereren om onder de streep nog tot een positief 5G resultaat te komen. Apart aan het verhaal van deze telco is dat daar het probleem zit. De ARPU gemeten over alle klanten, dus 4G en 5G, is weer terug op het niveau van 2021. Wat daar de redenen van zijn is in vorige artikelen over de Chinese markt al uitgebreid beschreven.
ARPU dichter bij huis
Wie na de cijfers van Unicom gezien te hebben wil weten hoe het dichter bij huis gaat met de ARPU van de telecomaanbieders ziet eerst een veel hoger bedrag. KPN noemde recent nog 18 Euro en dat is een plus van bijna 6 procent op jaarbasis (pdf). Die groei is vooral toe te schijven aan de “inflatiecorrectie”. Deutsche Telekom heeft voor 2022 en de eerste helft van 2023 ook de 18 Euro aangetikt en geen groei gerapporteerd. Vodafone Nederland kwam eind 2022 eveneens in de buurt van de 18 Euro (pdf). Let wel: dit gaat in alle gevallen over postpaid op basis van 4G en 5G.
De Europese ARPU’s naast die van Unicom leggen levert een vreemd beeld op. Want hoewel elke klant hier gemiddeld drie keer zoveel betaalt is het echt niet zo dat de businesscase voor 5G in de EU landen drie keer beter is. Het is ook niet zo dat het globale prijspeil in de EU 3x boven dat van China ligt. Je zou eerder kunnen zeggen dat de grote verschillen tussen 5G ARPU van landen of handelsblokken illustreren dat 5G in alle opzichten anders is.