Women In Cybersecurity Community Association (WICCA) wil meer mensen interesseren voor cybersecurity. Dat doet de Stichting door het samenbrengen van vrouwelijke professionals in de cybersecurity en andere enthousiastelingen. ITchannelPRO vond het hoog tijd voor een goed gesprek met WICCA-bestuursleden Chantal Stekelenburg, Faith Opiyo en Valentine Mairet.
Chantal is in het dagelijkse leven werkzaam voor Zerocopter en legt uit waar het idee voor WICCA vandaan komt. “Ik ken Valentine van congressen en events over cybersecurity. Het viel ons op dat daar altijd zo weinig vrouwen zijn. We wisten zeker dat er meer vrouwen actief zijn in cybersecurity, maar die bleven totaal onzichtbaar. In het buitenland waren er wel al platformen van en voor vrouwen. Nederland bleek in dat opzicht een buitenbeentje.”
“Er ontbrak dus iets”, vervolgt Valentine van GitLab, die al vaak heeft gesproken op conferenties. “Tegelijk was ik ook op zoek naar een coole hackersgroep om me bij aan te sluiten, maar die was er niet in Nederland. Met het oprichten van WICCA is ook dat opgelost.”
Faith is threat hunter bij IBM en is het derde bestuurslid van WICCA. “We hebben door corona bijna alles online moeten doen. Dat lukt ons goed. Zo’n 20 procent van onze digitale achterban zit niet in Nederland maar in het buitenland en we blijven groeien. Er is dus serieus behoefte aan wat we doen.”
Valentine vult aan: “We maken gebruik van Meetup en dat is een krachtig platform. Door het algoritme en de recommendations zien wereldwijde gebruikers met belangstelling voor cybersecurity via Meetup onze bijeenkomsten voorbij komen.”
WICCA-activiteiten in 2021
Ondanks de beperkingen van de laatste jaren, heeft WICCA het nodige georganiseerd. Valentine: “We hebben bijvoorbeeld in 2021 een Summer school van 6 weken georganiseerd. Daarin leerden we de deelnemers de basics van cybersecurity in een corporate context. Dat is een goed startpunt voor iedereen die carrière wil maken in cybersecurity. We kregen zeer positieve feedback op het initiatief en veel lof voor het begrijpelijk presenteren van de onderwerpen, ook voor totale outsiders.”
Dat laatste is een van de sterke punten van WICCA, vindt Faith. “Het programma is volledig gecureerd door ons. Echt bedoeld om voor iedereen begrijpelijk te zijn. Voorkennis is niet nodig. Mensen met een functie in sales of marketing en juristen schuiven daarom net zo makkelijk aan bij onze MeetUps als diehard techies.” Naast de Summer school kijken ze ook tevreden terug op de workshop reverse engineering door Malware Unicorn (Amanda Rousseau) en de Kubernetes workshop. Beide online events stonden garant voor veel deelnemers uit binnen- en buitenland.
Aantrekkingskracht
De belangstelling voor de online events van WICCA is alleen maar toegenomen. Dat komt niet alleen doordat er de afgelopen jaren geen echte congressen en andere events rond cybersecurity mogelijk waren. “Door de pandemie zie je dat meer mensen met een baan toch om zich heen gaan kijken”, geeft Valentine aan. “Cybersecurity heeft aantrekkingskracht. Daarbij is het een breed terrein dat zich ook nog eens heel snel ontwikkelt. Onze community bestaat nadrukkelijk niet alleen uit cybersecurity-professionals. We faciliteren mensen die al iets doen met IT, maar zich meer willen specialiseren in cybersecurity. Maar er zijn ook mensen die gewoon iets meer van cybersecurity willen begrijpen om hun dagelijkse werk beter te kunnen doen.”
Chantal: “Wij hebben alle drie een andere achtergrond, ik ben zelf min of meer de cybersecurity ingerold. Juist door die verschillen kunnen we de juiste snaar raken met onze onderwerpen en communicatie. Uiteraard leunen we daarbij zwaar op de input van de community.”
Gewoon leuk
Het opzetten van een platform, het organiseren van events: het kost allemaal tijd. En WICCA heeft geen winstoogmerk. Is dat wel vol te houden? Alle drie combineren het immers met een betaalde baan. “De belangrijkste drijfveer voor ons is dat het gewoon leuk is om te doen. Wij hebben een hoop lol en bieden een educatief platform dat uniek is in Nederland”, zegt Faith. Valentine beaamt: “Kennis overdragen, delen en vergaren is op deze manier inderdaad erg leuk. Spreken op conferenties is ook leuk, maar dit is echt iets anders.”
Conferentie in 2023
Volgens Chantal is het ook leuk omdat er nog zoveel meer toe doen is. De eerste Summer school krijgt een vervolg. WICCA had eind 2019 het draaiboek klaarliggen voor een eigen conferentie in 2020 met alleen maar vrouwen op het podium. Dat draaiboek halen ze nu weer van de plank zodat in 2023 de conferentie alsnog kan plaatsvinden. De Summer school en de conferentie worden live events. De online events blijven uiteraard ook regelmatig doorgaan. Valentine: “Elke maand hebben we een meetup. Die frequentie is voor ons geen probleem. We hebben genoeg content en thema’s. We kunnen de ene keer hacking op de agenda zetten en de andere keer digital forensics. Steeds een ander thema op een manier die voor iedereen behapbaar en begrijpelijk is.
Strikte regels en lol
De community heeft inmiddels al ruim 800 mensen. Menig commerciële organisatie zou daar jaloers op zijn. Wat betreft commercie, hanteert WICCA strikte regels. Er is in de community een zero tolerance-beleid. Reclame maken voor producten of diensten en recruiting is niet toegestaan. “We zijn op dat punt zeer rigide. Alleen zo kan het platform de veilige omgeving blijven waar iedereen zich thuis voelt”, legt Faith uit.
Die strikte regels zijn duidelijk en komen ook bij andere communities voor. “Wat dat betreft zijn we niet uniek”, besluit Faith. Maar, zoveel is aan het eind van dit gesprek wel duidelijk: WICCA is wel uniek. Dat komt door de combinatie van gelijkgestemden die elkaar helpen met het begrijpen van cybersecurity en daarbij een hoop lol hebben.
De activiteiten van de Women In Cybersecurity Community Association (WICCA) zijn te vinden op
https://womenofwicca.nl en via Meetup.
De volgende geplande Meetup is in samenwerking met Microsoft en gaat over Zero Trust.
(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nr 2)