ITchannelPRO sprak Edwin Diender, Chief Innovation Officer van de Global Business Energy Unit van Huawei over de energietransitie. Dit onderwerp staat op het eerste gezicht ver van het IT-kanaal, maar Edwin ziet dat anders.
Opslag van energie
Meer aanbod dan vraag leidt ook tot problemen. Inmiddels is teruglevering aan het stroomnet op sommige plekken in Nederland al onmogelijk en dus moet stroom ergens worden opgeslagen. Dat is een van de thema’s waar Edwin zich mee bezighoudt. “Bij energie-opslagsysteem denk je nu nog aan UPS’en en batterijen. De productiekant is lang buiten beschouwing gelaten, maar we kijken nu steeds meer naar het geheel. Een woning met zonnepanelen is onderdeel van een straat en wijk. Op die schaal zijn naast zonnecellen misschien ook windmolens die voor elektriciteit zorgen. Dat kleine gebied kan meer produceren dan nodig is. Op die schaal moeten we nadenken over opslag of slimme distributie naar gebieden met meer vraag dan aanbod.”
Smartgrid en internet
Hier komen smartgrids om de hoek kijken. “Velen zien een smartgrid als einddoel maar het is een fase op weg naar een feilloos wereldwijd werkend net van duurzame energie”, zegt Edwin. “Het huidige stroomnet is een passief netwerk en dat moet een actief, intelligent netwerk worden waarbij informatie over de stroomkabel gaat. Zo’n actief netwerk wordt in mijn visie uiteindelijk een Internet van Energie; een wereldwijd web van energie. En dat is onze ambitie.”
Als het gaat om een wereldwijd werkend netwerk denkt iedereen direct aan internet, niet aan de stroomvoorziening. Toch zijn er de nodige overeenkomsten. De twee netwerken zullen volgens Edwin ook steeds meer naar elkaar toe groeien. “De koperdraden waarmee stroom onze huizen inkomt, zijn ongeveer 100 jaar oud. Aan het begin van de keten is opwekking. Via tussenstations, dunnere draden en minder vermogen komt het uiteindelijk de huizen in. Dat is niet veel anders dat de manier waarop het telefonienetwerk functioneert. Er is meer overlap dan je op het eerste gezicht denkt.”
Smartbuildings
Die overlap zal in de nabije toekomst, als gevolg van de energietransitie, alleen maar toenemen. Niets illustreert dat beter dan de Power over Ethernet (PoE). Dit bestaat al geruime tijd en er komen steeds meer toepassingen. PoE maakt smartbuildings mogelijk en een enorme efficiencyslag. Jarenlang zijn gebouwen ontworpen waarbij het communicatienetwerk en de stroomvoorziening naast elkaar lagen, maar wel strikt gescheiden bleven. Twee verschillende installateurs ook die niets van elkaars werk begrepen. Met PoE is dat een ander verhaal. De persoon die de LED-lichtbakken aansluit met ethernetkabels op de switch legt daarmee ook direct het andere netwerk aan. Dat scheelt in manuren en in de kosten van materiaal.
“Besparing op materiaal en bouwkosten is mooi meegenomen, maar dat is niet het enige,” geeft Edwin aan. “Op het moment dat de stroomvoorziening en het communicatienetwerk één zijn, wordt het mogelijk het slimme gebouw te integreren in het stroomnetwerk van een wijk of gebied. En om het plaatje compleet te maken hoef je niet eens de ethernetkabel als uitgangspunt te nemen. Het principe en gebruik van powerline, data over het stroomnet sturen bestaat immers ook al jaren.”
Opslag en overleg
Het beeld dat Edwin schetst, is dat IT en stroom steeds meer zullen overlappen. Het is een onvermijdelijke ontwikkeling die onderdeel is van de energietransitie. Dat proces heeft dus ook consequenties voor de twee nu nog strikt gescheiden sectoren. De twee zullen meer en vaker met elkaar moeten samenwerken. Edwin: “Daarbij kunnen ze goed van elkaar leren. Als het gaat om efficiency en opslag van data, nullen en enen, heeft de IT-sector al veel bereikt. In de stroomsector zorgt de opslag, in dit geval van minnen en plussen, nog voor de nodige hoofdbrekens.” Het is volgens hem onvermijdelijk en vooral nodig dat er meer overleg en samenwerking komt. “De energietransitie is een zeer complex proces. Als we als sectoren veel intensiever gaan samenwerken, voorzie ik dat we mooie stappen kunnen maken om de energievoorziening efficiënter en duurzamer te maken en tegelijkertijd betaalbaar te houden. De input en medewerking van alle sectoren is nodig. Business wise liggen er veel kansen.”
(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 5)