De World Backup Day is overduidelijk een poging van vendoren om de producten te pushen. Wat er rond die dag wordt gecommuniceerd is in de regel van zeer matige kwaliteit. Soms zitten er meldingen tussen die wel de moeite van het vermelden waard zijn. Dit jaar was dat het geval bij de persmelding van ECO.
Smartphones en cloud
Externe onderzoekers vroegen in opdracht van ECO hoe mensen backups maken en waarvan. De scope van de vragen is heel erg beperkt, het ging namelijk alleen om data op smartphones en het gebruik van de cloud.
Het blijkt dat niet meer dan een derde regelmatig de data op van de smartphone backupped naar een clouddienst. Die score heeft betrekking op contacten en foto’s. Als het gaat om documenten (dat klinkt als werkgerelateerde bestanden) komt afdgerond 18 procent tot het maken van backups, bij e-mail doet 19 procent dat social media iets meer dan 11 procent. Geen backups maken van welke dienst of data dan ook is wat 43 procent van de ondervraagden doet.
De makkelijke conclusie is uiteraard dat te veel mensen geen benul hebben van de risico’s die ze lopen. In de toelichting op de bevindingen wordt het wantrouwen van de cloud als een reden van deze score genoemd. Dat zal in Nederland minder een rol spelen. Wat hier wel , net zo als in Duitsland, geldt is dat de smartphone steeds vaker en voor steeds meer data de eerste en zelfs enige plek is waar data belandt. (Vertaald citaat: “De smartphone is nu de centrale opslaglocatie voor allerlei foto’s, video’s, chats en documenten – van concerttickets tot vliegtickets.”)
SPOF
Je kunt het ook anders formuleren. De smartphone is – omdat het de eerste en centrale opslaglocatie is – een SPOF. Waar ECO dan nog aan voorbij gaat is dat die SPOF nog groter is omdat MFA en andere ID toepassingen ook vaak op slechts 1 device aanwezig zijn.