EC lijkt overname iRobot door Amazon te blokkeren

viel te verwachten en is een primeur

Exact een week geleden schreef ITchannelPRO dat Amazon niet van plan was de voorgenomen overname van iRobot te veranderen om de EC tegemoet te komen. Donderdag verscheen in de Amerikaanse pers het bericht dat te verwachten viel.

IROBOT-400Volgens de WSJ heeft de EC Amazon geïnformeerd over het voornemen de overname van de maker van robot stofzuigers te verbieden. Zonder toestemming van Brussel kan Amazon in theorie de deal laten doorgaan voor andere landen, maar in de praktijk zal dat onmogelijk zijn. De kosten voor het scheiden van de processen om de bezwaren van het grootste handelsblok ter wereld, de EU, te omzeilen zijn daarvoor te groot.

Voorrang

Uit de meldingen van de EC aan Amazon viel al op te maken dat Brussel zich zorgen maakt over de manier waarop Amazon eigen producten en diensten op het eigen platform voorrang geeft. Concurrentie van iRobot zou minder zichtbaar worden en dus minder omzet halen.

Het is overigens niet de eerste keer dat het promoten op Amazon van eigen, of overgenomen, merken, bij toezichthouders voor problemen zorgt. Het is naar het nu lijkt wel de eerste keer dat men hard ingrijpt om te voorkomen dat een ongewenste situatie kan ontstaan. Daarmee is de case iRobot voor de EC een primeur.

Zekerheid

De EC heeft niet alleen de bevoegdheid en plicht in te grijpen om marktverstoring tegen te gaan. Met de nieuwe maatregelen om de macht van grote platformen in de perken zijn er nog meer mogelijkheden gekomen ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Amazon weet, als het krantenbericht klopt, waar het aan toe is met overnames van bedrijven. Voor de overige zaken die spelen (Amazon is bijvoorbeeld aangewezen als poortwachter onder de DSA) is die zekerheid er nog niet.

Mobiele versie afsluiten