Eagle Eye Networks: zeg maar hállo tegen camerabeveiliging in de cloud

Joeren-Eagle Eye NetworksHet wordt steeds drukker in de cloud, maar in het hoekje van camerabeveiliging en opslag van videobeelden is het nog betrekkelijk rustig. Jeroen Alberts, partner manager Benelux bij Eagle Eye Networks vertelt waarom dat zo is. En waarom hij denkt dat camerabeveiliging in de cloud juist veel kansen biedt voor de IT-reseller.

Eagle Eye Networks heeft al jaren ervaring met cloudvideo, maar er is nog een wereld te winnen, vertelt Jeroen. “Juist nu. De techniek is nu ver genoeg. En dat was lange tijd niet zo. De internet-access-snelheid was te laag en veel devices als mobiele telefoons waren nog ongeschikt om live video te kunnen presenteren.” Maar dat zijn niet de enige redenen waarom de wereld van camerabeveiliging niet al volledig zijn biezen naar de cloud heeft gepakt. Jeroen: “De grote doorbraak bleef uit omdat camerasystemen gesloten waren, ook wel bekend als CCTV. De verantwoordelijkheid viel vooral onder de facilitaire afdeling. Dat is nu niet meer zo. Camerasystemen zijn IP-gebaseerd, verbonden aan netwerken en remote te bedienen.”

Merkonafhankelijk

Bedrijven willen op afstand toegang hebben tot alle camera’s. Hiervoor moeten ze worden aangesloten op het bedrijfsnetwerk. En voilà, zie daar de grotere rol in beveiliging voor de IT-afdeling én voor Eagle Eye Networks. Jeroen: “Bij Eagle Eye Networks zijn de software en het cloudplatform het belangrijkste. Er is maar één device nodig, dat is de Eagle Eye Bridge. De Bridge koppelt de camera’s cybersecure aan onze datacenters. Vanuit daar worden de video’s, live en historisch, veilig verstuurd. We makn gebruik van onze cloudsoftware, Cloud VMS waar je alleen maar de browser voor nodig hebt. Van welk merk de camera is, maakt niet uit. En we kunnen vrijwel alle soorten camera’s koppelen: analoog en IP. Een bedrijf hoeft dus géén nieuwe camera’s aan te schaffen om tóch van de laatste technologie gebruik te kunnen maken.”

Connectie it is

Camera’s zijn lange tijd door beveiligingsspecialisten geleverd. Maar met de komst van partijen als Eagle Eye Networks zijn er nu ook steeds meer IT-resellers actief in de wereld van camerabeveiliging. Jeroen: “Werken met onze cloudoplossing betekent dat de internetverbinding goed voor elkaar moet zijn. Het leveren en managen van dergelijke verbindingen was niet direct de competentie van beveiligingsspecialisten. Maar we zien dat zij steeds meer deze dienst aanbieden. Wij geven deze groep resellers ondersteuning en tips over bijvoorbeeld breedbandverbindingen en IT issues.” Vragen over connectiviteit hebben IT-resellers (vrijwel) niet. Een verschil, maar de twee groepen hebben ook overeenkomsten, legt Jeroen uit: “Beide groepen zien dat het voor de eindklant en voor henzelf beter is van een Capex- naar Opex-model te veranderen. Nu camerabeveiliging deel uitmaakt van het IT-domein, geeft dat flexibiliteit waar iedereen van profiteert.”

Méér met REST API

Dat de software en het cloudplatform van Eagle Eye Networks toegankelijk is voor alle merken en typen camera’s, is volgens Jeroen een belangrijke reden waarom veel partijen kiezen om met Eagle Eye Networks samen te werken. “En ook onze REST-API is open om mee te werken. Zo kan video gemakkelijk geïntegreerd worden in andere toepassingen, zoals de cloudtoegangscontrole van Salto. Er zijn resellers die zelf koppelingen maken met de businessapplicaties van klanten, waar Eagle Eye Networks dan deel van uitmaakt. Een mooie ontwikkeling, want het zorgt ervoor dat er breder nagedacht wordt over het inzetten van camera’s. Zo worden bijvoorbeeld in smart buildings de camera’s gebruikt als een sensor.” En daarbij, dit álles onder de supervisie van Eagle Eye Networks, stelt Jeroen: “We hebben een superveilig platform, met onder meer 2FA, encryptie van data en transport.”

Remote helpt bij nood

Vanaf het moment dat de wereld in 2020 in een pandemie verzeild raakte, kwamen eindgebruikers van traditionele systemen erachter dat remote video zeer beperkt of niet werkte. Jeroen: “Traditionele on-site of preventieve onderhoudscontracten zijn aan revisie toe. Remote-beheer maakt inspectie op locatie niet nodig.” Als er al een bezoek nodig is op locatie, is het ook duidelijk waarvoor. Dat lijkt op het eerste gezicht nadelig voor de beheerpartij, maar ook die profiteert, stelt Jeroen. “Hij kan namelijk efficiënter werken en betere servicemodellen afspreken met de eindgebruiker.” Remote-beheer is een positieve ontwikkeling voor de reseller en de eindgebruiker, zo blijkt. Jeroen: “We van de pandemie geleerd dat het essentieel is om altijd, realtime, overal, cyber secure een zo hoog mogelijke graad van remote-ondersteuning te kunnen bieden.”

Je-van-het

Je kunt dus wel stellen dat ook in de wereld van camerabeveiliging de cloud gemeengoed is geworden. Dat biedt kansen voor de IT-reseller. En met Eagle Eye Networks heeft die heeft meteen een goeie binnenkomer. Jeroen: “Hij kan vrij eenvoudig aanwezige camera’s migreren naar een flexibele, veilige cloudoplossing. Helemaal in lijn met alle IT-ontwikkelingen én in een veilige cyber secure IT-omgeving voor de eindgebruiker, die ook nog eens remote te beheren is.”

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 1

Mobiele versie afsluiten