IBM heeft een week terug een goed leesbaar onderzoek uitgebracht dat duidelijk maakt dat het bedrijfsleven zich steeds meer zorgen maakt om duurzaamheid. De indruk kan ontstaan dat dit het enige “nieuwe” issue is dat hoog op de agenda staat. Wat het onderzoek niet noemt is minstens zo belangrijk: inflatie.
Lange termijn en IT
Nadenken over de lange termijn en IT is moeilijk. We zijn gewend aan veranderingen die elkaar in een hoog tempo opvolgen. Zo hoog zelfs dat het in een aantal gevallen gewoon niet mogelijk is zich echt te kunnen voorstellen wat er achter de percentages en cijfers schuilgaat. Neem maar het begrip “data lake” en de groei daarvan – wie kan dat vertalen naar iets dat voor een grote groep begrijpelijk is?
Duurzaamheid
Data lake is een behoorlijk abstract begrip. In de IBM ceo study “Practical pathways to transformational sustainability” (pdf) staan betrekkelijk weinig van abstracte begrippen. De lezer zal daarom snel doorhebben wat de grotere issues voor de komende periode zijn.
Daarbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen issues die al langer spelen (“cyberrisico’s” en “arbeidsmarkt”) en meer recente issues. Duurzaamheid behoort voor de meeste ceo’s tot die laatste categorie. Maar het is nu wel al een van de drie (!) meest genoemde punten die serieus aandacht krijgt.
Dit rapport onderstreept daarmee wat we in Nederland ook al meekrijgen. Denk maar aan circulaire IT, dat begrip hoeft niet meer te worden uitgelegd. De vraag hiernaar is groot en komt al lang niet meer van een kleine groep IT gebruikers. Overheden en bedrijfsleven noemen bij uitvragen steeds vaker met het punt dat refurbished deel kan of zelfs moet uitmaken van het aanbod.
Aandacht voor circulair is al evenmin een puur Nederlands verschijnsel. Ook daarom is de IBM publicatie een vermelding waard. Het onderzoek is namelijk gebaseerd op de input van 3.000 personen uit 40 landen.
Inflatie
Er is echter een punt van kritiek op het IBM rapport. Strikt genomen kunnen de auteurs er niets aan doen. Ze zijn te vroeg opgehouden met het verzamelen van data om een onprettig issue in beeld te krijgen. Dat issue is inflatie. Inmiddels weten we allemaal dat de boodschappen duurder zijn. Maar we moeten ook onder ogen zien dat IT duurder wordt en dat een hele grote groep ondernemers (net als consumenten) dit verschijnsel nooit eerder heeft meegemaakt.
In andere publicaties wordt al gewezen op gevolgen van inflatie voor de uitgaven van de IT sector. De combinatie van geldontwaarding en langere levertijden kan het verlengen van de levensduur van de bestaande hardware in de hand spelen. Langer met servers en desktops doen is trouwens een van de makkelijkste manieren om een bijdrage te leveren aan het duurzaamheidsvraagstuk.
Zichtbare gevolg
Het eerste zichtbare gevolg van de zorgen van kopstukken over duurzaamheid kan wel eens worden dat de hand op knip wordt gehouden als het gaat om IT investeringen. Daarmee bieden ze direct de inflatie het hoofd. Of dat nou een prettig scenario voor het kanaal is?