Dat de DSA (Digital Services Act) gevolgen heeft voor de grote platformen is inmiddels bekend, dat ook hosters hier mee te maken krijgen niet. Alle reden dus stil te staan bij de verplichtingen voor deze groep bedrijven.
Definitie
De DSA schrijft voor dat hosters (onder andere) aan de volgende punten moeten voldoen.
- Om te beginnen moeten ze in staat zijn meldingen van derden over de aanwezigheid van vermeende illegale inhoud te verwerken. Dat klinkt als een werkend abuse adres, maar gaat wel iets verder. Om te beginnen is een abuse adres tot nu toe geen wettelijke plicht, dat wordt het wel. Het is tot nu toe zo dat de klanten van hosters benaderd moeten kunnen worden. Doordat hosters op een duidelijk gecommuniceerde manier benaderd kunnen worden onder de DSA vervalt impliciet het argument dat wel wordt gehanteerd dat zijn geen weet hebben of hoeven te hebben van wat de klant doet. Voor bulletproof hosters die in de EU operationeel zijn betekent het einde van de business. Veel tussenpersonen in de keten (resellers) maakt dat verhaal niet anders.
- Hosters moeten ook iedereen die een klacht indient op de hoogte brengen van ontvangst en beoordeling van die klacht. Ook dit maakt een einde aan de business van schimmige partijen.
- Partijen die legitieme hosting klanten hebben hoeven zich over bovenstaande regels weinig zorgen maken. Dat is iets anders bij een andere bepaling van de DSA. Hosters moeten namelijk verplicht de bevoegde instanties informeren over situaties op hun platform die vermoedelijk wijzen op ernstige strafbare feiten of een bedreiging vormen voor het leven of de veiligheid van personen.
Rechtspraak
Wat hieronder wordt verstaan en wat daar een EU breed bruikbare methode voor wordt is niet geheel duidelijk. Rechtspraak zal hier verdere invulling aan moeten geven. Wie denkt dat dit wel zal meevallen heeft waarschijnlijk niet goed gekeken naar de definitie van de hostingdiensten. Hosters zijn voor de DSA echt wel iets meer dan een partij die zorgt dat de website van zijn klanten zichtbaar is.