Distributeurs doneren laptops aan Oekraïense scholieren

Om gevluchte kinderen uit Oekraïne in Polen weer onderwijs te laten volgen, deed Nico Roskam een oproep voor schoolspullen en laptops. Verschillende leveranciers van refurbished ICT-apparatuur hebben gereageerd op de vraag van de Managing Director van Vion Poland. De eerste apparaten zijn ondertussen overhandigd.

NicoAl sinds het begin van de oorlog zet Roskam zich in Polen in voor gevluchte Oekraïners. Dat begon met het regelen van vervoer vanaf de grens naar opvangplekken in het land. Hij heeft meerdere huizen geregeld waar moeders met kinderen terecht kunnen. Al snel zet hij de logistieke kracht van zijn bedrijf -een van de grootste vleesproducenten van Nederland- in om spullen in te zamelen.

Het was al snel duidelijk dat die kinderen naar school moeten, en eventueel ook op afstand onderwijs moeten kunnen volgen”, zegt hij. “En ik zag dat ze huiswerk aan het doen waren op hun smartphone. Daarom heb ik aangegeven dat we rugzakken met schoolspullen nodig hebben, maar ook laptops.” Ongeveer 2,7 miljoen Oekraïners, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn sinds de uitbraak van de oorlog gevlucht naar het buurland.

Via de LinkedIn van Eric Luteijn, eigenaar en uitgever van Luteijn Media, deed hij een oproep voor gebruikte laptops. Onder meer Flex IT en NEG hebben hier direct op gereageerd. Er is direct contact gelegd met een school waar lessen worden georganiseerd voor gevluchte kinderen. Vion organiseert de logistiek. Roskam is erg dankbaar en benadrukt dat iedere donatie een groot verschil maakt. “Ik moet je zeggen: toen ik die kinderen hun apparaat gaf en je ziet hoe ze reageren, dan doet dat toch echt iets met je”, zegt Roskam.

 

(Michiel van Blommestein is een van de redacteuren van ITchannelPRO en woonachtig in Polen)

Mobiele versie afsluiten